Фирмата предложи цена от 8,6 милиона лева за почти целия цинков завод, спомагателни цехове и половината от земята, върху която е построен комбинатът.
Представителят на фирмата отказа контакти с медиите и не съобщи какви са плановете за бъдещето на предприятието. 

Фирмата е регистрана през юли на ул. "Любен Каравелов" 4, където са много фирми, свързани с Първа инвестиционна банка, както и Сдружение Витоша Ски клуб. Неин собственик е "Хармони Холдингс", Вирджински острови. Капиталът, който е 5000 лв., е внесен по сметка в ПИБ. Фирмата се представлява от 31-годишния Илиян Божидаров Цанов.
Според местните медии пък купувачът е свързан с Валентин Захариев, мажоритарен собственик на дружеството, но те не представят основания за това твърдение.

Освен "Хармони 2012 " в публичното наддаване участваха още една компания "Файнанс енд Консултинг"  и самата Първа инвестиционна банка, която е един от тримата най-големи кредитори на комбината. В това си качество банката може да участва в търга дори без да подава предварителна оферта. Офертата на ПИБ е 8.5 млн. лева и ако "Хармони 2012" не внесе предложената сума, тя ще придобие цинковия завод на по-ниската цена.

"Цената е такава, каквато е предложена. Пазарната цена е тази, на която даден обект е закупен, а не тази, която предполагаме", коментира Росен Сираков, частен съдия-изпълнител пред БНТ.

Първоначалната цена на имотите, разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, бе 8 307 592 лева.
Продаваха се цехове и съоръжения от оловно-цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите попаднаха дори столовата и един от четирите комина.

Дотук се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината.

Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си. Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха.

На 1 март т.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд, избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца траяха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка.

Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата. Трите банки-кредиторки провеждаха срещи и преговаряха изтощително, но до споразумение не се стигна. Междувременно стана ясно, че  Валентин Захариев е натрупал дългове от близо 400 милиона лева.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. В най-добрите му години там са работили до 1800 души. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец, припомня БГНЕС.