Това заяви председателят на управителния съвет на американската банка Джей Пи Морган чейс интернешънъл (JP Morgan Chase International) Джейкъб Френкел, предаде БТА. "Много дълбоката рецесия, която преживяхме, е благоприятна почва за потенциално лошите решения на политиците", отбеляза Френкел на Световния икономически форум в Давос. Правителствата, които финансираха мащабни планове за спасяване на банките в условията на кризата с високорисковите ипотечни кредити, реагираха "агресивно, но правилно", коментира високопоставеният служител на Джи Пи Морган.

Робърт Даймънд, който е председател на управителния съвет на друга водеща банка - британската Барклис (Barclays) - заяви, че не е добро решение да се намали размерът на банките, за да се избегне крах на финансовата система в случай на нова икономическа криза. "Неефикасни бяха регулацията и управлението (на банките) и особено управлението на риска", отбеляза Даймънд.

Първите дебати на форума в Давос днес противопоставиха коренно различните гледни точки за необходимостта от по-строго регулиране на банковия сектор, за което настоява президентът на САЩ Барак Обама. "Това, което предлага Обама, е в правилната посока, но няма да стигне далеч. Трябва да разделим търговските от инвестиционните банки", заяви икономистът Нуриел Рубини, известен с това, че предсказа финансовата криза през 2008 година.

Други участници, изказали противоположно мнение на форума, предупредиха за опасността от "популизъм", който според тях поражда желанието за регулиране сред много западни правителства. "Професионалните инвеститори се страхуват, че американското правителство реагира прекомерно", отбеляза Дейвид Рубенщайн, който е генерален директор на големия инвестиционен фонд Карлайл груп (Carlyle Group).