Това показва сравнителен анализ на компанията “ЕС Harris”, специализирана в строителни консултации, съобщава "Труд". Вземат се предвид цените на строителните продукти, както и разходите за работна ръка. Стойностите в България варират, защото се изследва цената на строителство в 44 вида сгради - в категориите “Офиси”, “Търговски площи”, “Производствени и логистични площи”, “Хотели”, “Жилища” и др.

В глобален план страната ни е сред най-евтините за строителство в света. От 56 изследвани държави по-ниски са разходите в африканските Гана, Мароко, Тунис, както и в азиатски страни като Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам. Най-евтино е строителството в Тайван, Индия и Шри Ланка. Там една сграда може да излезе 4 пъти по-евтино в сравнение с Югоизточна Англия. При изграждането на обекти в Азия се наема изключително евтина работна ръка, главно от Пакистан и Индия.

Медиите често съобщават за нечовешки условия на работа и смъртни случаи, особени при вдигането на небостъргачи. Най-скъпо е в Швейцария. В анализа се посочва, че строителството се оскъпява заради високите цени на стоманата, медта и петрола. “Няма голямо значение, че сме на дъното на Европа по този показател. За чуждестранните инвеститори по-важни са фундаменталните икономически фактори, квалифицираната работна ръка, инфраструктурата”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания “Фортън интернешънъл”.

При инвестициите в молове и търговски центрове по-важен показател е покупателната способност на населението. А за офисите най-важни са икономическата ситуация и нивото на търсене и предлагане. Койнов не вярва само заради тази статистика някой инвеститор да дойде да строи у нас. “Какво от това, че сме два пъти по-евтини от Лондон, като наемите тук са 5 или 10 пъти по-ниски. Това, че строителните разходи у нас са ниски, е добра основа за нашите строителни компании да строят в чужбина”, заключи Койнов.