Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пред журналисти, предаде БТА.
190 млн. евро са за сметка на приоритетна ос "1" - "Железопътен сектор", и 60 млн. евро - за сметка на приоритетна ос "2" - "Пътен сектор". В момента проектът за софийското метро е най-бързо движещият се проект по оперативната програма, заедно с автомагистрала "Тракия", коментира министърът мотивите за релокацията на средства. Имаме приоритетната задача там, където има висока степен на техническа готовност, да се осигури ресурс, допълни той.
Средствата ще бъдат насочени за фаза "2" на метрото и за купуване на подвижния състав.

Дончев заяви, че са възможни и други релокации, ако се окаже, че има повишена техническа готовност за ускорено започване на проекти.

В отговор на въпрос министърът каза, че няма да има ощетен проект в нито една от осите в ОП "Транспорт". Средства за проектите ще се намерят веднага, когато те бъдат готови за изпълнение, отбеляза Дончев и добави, че не трябва да стоят блокирани пари с голяма доза неизвестност кога и дали ще бъдат похарчени. Според министъра релокацията отразява нуждите в момента.

По думите му в рамките на тази оперативна програма трябва да има готовност да се реагира веднага там, където има проектна и техническа готовност. Възможно е да се разсъждава и за преместване на пари между различни инструменти, ако има нужда от това, добави Дончев. В пътния сектор няма проект, който е под съмнение, въпросът е само на времеви параметри, допълни министърът.

Според него в железопътния сектор също не се очаква тотален отказ от проекти, но има такива, за които няма да има практическа възможност да бъдат завършени в цялост.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски каза, че има голяма степен на неяснота кога и как ще бъдат продължени някои от проектите в железопътната инфраструктура. Сред неясните проекти са: "Септември-Пловдив", който е част от проекта "Пловдив-София" и "Димитровград-Свиленград".

Всеки гражданин вече има възможност да провери колко проекта се изпълняват в общината му, на каква стойност са, кой ги изпълнява и да сравни с това, което виждат очите му, съобщи още днес министър Томислав Дончев при представянето на публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС (ИСУН).
Данните на ИСУН са поместени в сайта на структурните фондове: www.eufunds.bg