Само 0.6% от работещите по полетата на Великобритания за прибиране на реколтата са поданици на нейно величество Елизабет II, останалите са работници от Източна Европа. Сега, при заплахата от Брекзит голяма част от тези работници си тръгват и изправят британските фермери пред нерешима задача- кой ще прибира реколтата от полето, съобщи Скай Нюз.

Хората от Източна Европа, най-вече българи и румънци, започнаха да си търсят работа в други държави от ЕС, след като не получиха твърди уверения от британските власти ,че ще продължат да бъдат "добре дошли" и след напускането на ЕС от страната.

Става дума за около 85 000 души, които работят от години в Обединеното кралство и си плащат данъците тук. Сега те могат да оставят Великобритания сама да се оправя с реколтата си. Британските фермери вече повече от година призовават правителството да въведе схема за работници с виза след Брекзит, но досега няма никакви конкретни стъпки за това.

Само в една от фермите, където работят българи, има 1000 души сезонни работници, наемани за прибирането на аспержите. Ако половината от тях не дойдат, значителна част от реколтата ще остане на полето и ще изгние.

"Без тези хора не можем да приберем реколтата, догодина ще спрем засаждането и всичко ,което сега произвеждаме, ще изчезне от магазините", казва фермерът Крис Чин. А българката Елена Костадинова, мениджър на сезонните работници, обяснява: "Половината от хората, които идваха тук, вече са си намерили работа в други страни от ЕС".