Към момента пропускаме, че Зелената сделка се ожесточава. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференцията в София "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България".

По думите му, вече става въпрос не само за обхващане на енергетиката, а на цялата индустрия, на част от земеделието със сериозни ангажименти, които те не са готови да поемат. Той смята, че всичко това би трябвало да бъде гледано в синхрон от различни министерства, не само от енергетиката.


Видео от форума ТУК >>


Видео всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


Димитров призова още да се насочи фокусът и към целите за намаляване на вредните емисии с 55 на сто до 2050 г. По думите му не се чува нищо какво казва България за това, че нашата цел до 2030 г. би трябвало да е да намалим емисиите с 10 на сто, което означава ожесточаване на изискванията още повече - не само във въгледобива, не само в енергетиката. Според него, ние допълнително поемаме ангажимент, който не е ясно дали въобще се разбира в държавата и дали институциите, хората и бизнесът са го разбрали.

Пламен Димитров припомни, че синдикатите от самото начало участват в разговорите за прехода, като Консултативният съвет по Зелената сделка и Институтът за устойчив преход и развитие за създадени по инициатива на КНСБ, но те не се използват като възможности. По думите му, целта да търсим енергийна независимост на България е да не правим грешки в процеса.

"Държим ЕК да замрази цената на емисиите, те не са пазарни, манипулирани са. Ако те не бъдат замразени, всичко останало няма как да бъде управлявано по смислен начин", заяви Пламен Димитров.

Той каза, че за енергийния микс решението е или нова атомна централа, което ще отнеме време, според специалистите около 15 години, или инвестиции за улавяне на въглеродния диоксид. По-рано тази седмица стана известно, че това ще бъде заложено като проект в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Около 1,7 млрд. лева ще са само за Маришкия басейн, като 1 млрд. куб м въглероден диоксид могат да бъдат складирани в находище там.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че само епидемичната обстановка в България е "спасила" Тимерманс от протеста на няколкохиляди души, които излязоха на улицата в защита на работните си места. Ние към момента нямаме техническо решение какво ще стане, ако всички тези топлоелектрически централи бъдат затворени, заяви Манолов. Според него "приказките" за поставянето на срокове кога ще бъдат затваряни производства, без да си отговорим на въпроса какво ще правим след това, са "нелепи".