Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков изненадващо заяви вчера, че не подкрепя идеята налогът да се намали, съобщи в. "Сега". От 2 седмици на сайта на МФ обаче стои проект за промяна на закона, който предвижда точно това, а документът вече се съгласува с останалите ведомства и всеки момент ще влезе за одобрение в МС.
Дянков заяви, че не е разумно данъкът да се намали само месец след като е бил увеличен. "Това няма да стане", зарече се той.

Министърът не пожела да обясни кой е авторът на идеята и защо документът е пуснат за съгласуване. Според правилата това може да стане само с негов подпис. От думите му на Дянков обаче се разбра, че предложението идва от подчинената му Държавна комисия по хазарта.

"Не съм в България, не мога да коментирам", заяви от Лондон председателят на комисията Димитър Терзиев. Той допълни, че специално текстът за облагането не е предложен от комисията, защото тя няма такива правомощия.

Оказва се обаче, че въпросът все пак е бил обсъден от комисията. Това призна друг от членовете на ДКХ - Иван Еничаров, който по съвместителство е и шеф на отдел в дирекция "Държавно юрисконсулство" в МФ. Същият отдел подготви миналата година и скандалната сделка, с която издателката Ирена Кръстева щеше да вземе пет апетитни имота на НАП срещу ангажимента да довърши сградата на ИПК "Родина".

Еничаров обясни, че е направен анализ и се е обсъдила възможността да се предложи промяна в начина на облагане.
"Анализът се наложи, защото на последното заседание на ДКХ се разгледаха 74 искания за предсрочно прекратяване на лицензи на хазартни оператори, като водещият мотив е повишеното от 1 януари облагане", заяви той.

Спорната идея предвижда данъкът върху тото, лото игрите и залаганията върху спортни състезания да стане 25% върху разликата между постъпилите пари от залози и изплатените печалби. В момента ставката е 15%, но върху целия оборот на хазартния оператор. Промяната засяга най-вече държавното тото и игрите на бизнесмена Васил Божков "Еврошанс" и "Еврофутбол". Според Иван Еничаров облекчаването на данъка няма да доведе до по-малко приходи в хазната, защото проектът предвижда да се регламентира онлайн хазартът, който също трябва да започне да плаща данъци.