Това заяви руският премиер Владимир Путин на официалната церемония по откриването на дълго отлагания газопровод „Северен поток”, съобщиха световните агенции. По тръбопровода за първи път руски природен газ директно ще достига до Западна Европа.

"Украйна е наш стар и традиционен партньор", заяви Путин и добави: "Като при всяка транзитна страна, винаги съществува изкушението да се възползва от своето транзитно положение, но сега тази възможност изчезва. Нашите отношения ще придобиват все по-цивилизован характер", смята руският премиер.

Заваряването на последния детайл от първата тръба на газопровода се състоя на 19 август в залива "Портовая". След това газопроводът беше запълнен с азот - инертен газ, който служи като "възглавница" между въздуха и природния газ от страна на Германия. Технологичният газ, който постъпва в тръбопровода от днес, ще изтласка азота и ще запълни тръбата до определено ниво на налягане. Този газ е необходим, за да започне през октомври транспортирането на природния газ.

След като "Северен поток" бъде запълнен с газ, той ще бъде пуснат в експлоатация и ще започне транспортирането на "синьото гориво" за Европа. В началото на октомври първата тръба с капацитет от 27,5 милиарда куб.м ще бъде готова за работа.

Газопроводът "Северен поток" е един най-мащабните проекти на "Газпром" с европейско участие. Той има за цел да диверсифицира маршрутите за доставката на руски газ, като намали зависимостта от транзитните държави - Беларус, Украйна, Полша, Прибалтика.

По-рано днес президентът на Украйна Виктор Янукович съобщи, че Украйна е подготвила документи за подаване на иск в арбитражния съд за газовите споразумения с Русия. Украйна иска Москва да прилага при газовите доставки за Украйна средната германска цена с отчитане на транспортните разходи и 100 долара допълнителна отстъпка, предвидена в харковските споразумения.