За първи път Европа има толкова масиран инструмент, пакет за икономическа подкрепа в тази тежка криза, заяви пред БНР лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Огромен е ресурсът на Европейския съюз от следващото поколение, както се нарича възстановителният пакет - близо 750 милиарда евро, изтъкна той.

По думите на Станишев заедно с редовните фондове по многогодишната финансова рамка на Съюза, на България й предстои в следващите 7 години да усвои 30 милиарда евро, "какъвто ресурс не сме имали достъпен никога".

Председателят на Партията на европейските социалисти е на мнение, че страната ни по-скоро трябва да представи националния си план за възстановяване.

"Сега сме в много голям дефицит от време, затова трябва да се ускори максимално работата. Аз се надявам, че още преди формиране на следващото правителство, служебното може да внесе този план."

Оптимистичният вариант е да имаме одобрен план на есен, но добре е това да бъде ранната есен, а не зимата, поясни Станишев.

"Ако изпуснем шанса за модернизация на икономиката, това ще бъде много тежко като последици за България, защото ще затвърди България на дъното."

Трябва да бъдем много рационални в изразходването на тези пари и това да не се превърне в обичайната българска процедура - "има едни пари, дайте да ги усвоим, пък как ще подействат на икономиката, не е особено важно", категоричен е Станишев.

След конференцията "Смелост за Европа", която събра европейските социалисти в Берлин, председателят на ПЕС Сергей Станишев смята, че срещата е успяла да промени начина на мислене по ключови политики на европейско ниво.

"Имаме основание да кажем, че това, което свършихме за последната година, е много сериозен напредък във възстановяването на социална Европа."

Станишев сподели, че е имал притеснения дали в икономическата криза, последвала пандемията, Европа няма да сгреши в икономическия си отговор.

"И се борихме изключително много да не се допусне повторение от политиката на 2008-2009-2010-а - на остеритет, на ограничаване на социални разходи, на публични разходи. Сега се постигна точно обратното."