Това заяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Симеон Дянков. Предложението ще бъде внесено на следващото заседание на правителството, пише в. "Дневник".

Според министъра за увеличението на минималната заплата ще са необходими над 15 млн. лв., като половината от тези пари ще бъдат дадени за делегираните бюджети - главно за средното образование, където ще се наложи да има допълнително финансиране, предаде "Фокус".
Около половината от тези 15 млн. лв. отиват именно за делегирани бюджети, уточни Дянков.

Той посочи, че няма да отстъпят от политическото обещание на ГЕРБ, което са направили още преди да стъпят на власт, че до края на мандата вдовишките пенсии ще се удвоят. По думите му около 45 млн. лв. ще са необходими за увеличаването на вдовишките пенсии.

Искаме голяма част от сегашните обвързаности с минималната заплата да отпаднат, но това ще бъде разгледано на следващото заседание на НСТС, добави Дянков. Според него вече има внесено такова предложение от депутати от ПГ на ГЕРБ. Той посочи, че това е било част от голямата дискусия днес.

Над 40 вида държавни и общински такси са обвързани с минималната работна заплата. Такива са и престоят в болница, както и държавната субсидия за парламентарно представените партии.

Синдикатите

След заседанието на тристранката президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатите продължават да не са съгласни с датата 1 септември. Те искат увеличението на минималната заплата да е от 1 юли.
Част от работодателските организации също смятат, че увеличението трябва да се случи от 1 юли. Друга част от тях настояват това да стане от 2012 г., предаде БНТ.

Пламен Димитров каза, че приемат размера от 270 лв. като междинна стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искат ново – поне на 290 лв.

Синдикатите настояват предвидените пари за увеличение на вдовишките добавки да се разпределят между всички пенсионери и така те да получат по около 2,5 на сто към пенсиите от 1 септември, но това днес не се е приело на решение в съвета.

До 5 юли Тристранният съвет ще се събере отново, за да разгледа допълнително варианти за компенсиране на пенсиите на всички пенсионери, каза преди Симеон Дянков президентътна КНСБ Пламен Димитров.