Петдесет и трима души бяха ранени, един от които сериозно, при аварийно кацане на саудитските авиолинии днес, предаде Франс прес.

Еърбъс А330 излетял от Медина по посока на столицата на Бангладеш Дака със 140 пътници на борда и 10 души екипаж, но пилотите бързо установили проблем в хидравличната система на самолета, съобщава Бюрото по разследвания на саудитската гражданска авиация.

На видеоклипове в социалните мрежи се вижда как самолетът се приземява "по корем" и в сноп от искри, без обаче да причини пожар.

"Пътниците бяха евакуирани. Петдесет и двама от тях са ранени леко, а една пътничка има няколко фрактури и понастоящем получава медицински грижи", съобщава Бюрото по разследвания, цитирано от Саудитската агенция по печата.

Самолетът е бил нает от турската авиокомпания "Онур еър". Пилотът Юмит Атлатърлар успешно е извършил приземяването след установен проблем в хидравличната система. Независимо от сложните обстоятелства той е задържал на пистата летателния апарат и така е дал възможност за евакуацията на пътниците и екипажа.

Според саудитските медии самолетът е кръжал над летището в Джеда около 3 часа преди да осъществи аварийното приземяване.

"Онур еър" обяви в изявление, че причината за проблема в хидравликата на самолета не е изяснена. Както "Онур еър", така и саудитските власти разследват дали инцидентът е бил причинен от външни фактори.

През януари 2004 г. "Боинг" 767 на саудитските авиолинии се приземи по подобен начин в Медина, при което бяха ранени 29 души.