Важно е да приемем, че ESG (екологично, устойчиво и отговорно управление) стандартите не са просто следващият административен ангажимент, а инструмент за конкурентоспособност в дългосрочен порядък. Това каза Саша Безуханова, основател на move.bg по време втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Зелената трансформация в цялостния й порядък е пътят и за конкурентоспособност за икономиката на България, просперитет на обществото ни и качествен живот на хората, заяви още Безуханова.

В момента 67 на сто от компаниите, които са въвели такъв стандарт и са с амбициозни климатични цели, имат 67 на сто по-висока възвръщаемост на инвестициите си към днешна дата, каза Безуханова. Тя съобщи, че сега има 300 фонда, които заедно управляват 55 трилиона евро и те са поели ангажимент в следващите пет години да инвестират приоритетно в зелени компании и до 2050 г. портфолиото от всички фирми, в които са инвестирали, да бъде въглеродно неутрално. По думите на Безуханова такъв е и отговорът на потребителите - 94 на сто от тях казват, че са по-склонни да бъдат лоялни към компании, които имат прозрачност за ефекта от дейността им върху природата и обществото.

Според Безуханова все още в България има колебание за това какво е ESG и липсва достатъчно публичен разговор, иницииран от държавата за ползите от въвеждането на тези стандарти. Тя разказа за инициативата за създаването на Коалиция за зелен рестарт и подготвената холистична програма за това как в България да се случи зелената трансформация и над 160 идеи как това да стане.

Разработена е и нова управленска рамка как зелената трансформация може най-пълноценното да се осигури на управленско ниво в страната. Безуханова изтъкна необходимостта от ефективна и сериозна комуникационна кампания за популяризирането на ESG стандартите.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.