От днес Росселхознадзор въвежда временно ограничение върху вноса и транзита на животни, които може да се разболеят от шап, както и на говеждо, свинско и овче месо, готови месни продукти, мляко и млечни продукти от България, съобщи специализираното руско издание „Мийтинфо”, цитирано от "Фокус".

През април миналата година Русия вдигна десетгодишна забрана за внос на месо и друга животинска продукция от България, въведена заради регистрацията на опасното вирусно заболяване при животните син език през 1999 г.

Заради открития сега у нас шап на 14 януари Молдова забрани вноса на млечни продукти от България. Ден преди това Швейцария въведе забрана за вноса на мляко и месо от страната ни.
Строги търговски ограничения бяха наложени и от ЕС.

Възможно е и Турция да ограничи вноса на животни и животински продукти от България заради шапа у нас. Вчера за това настоя турският депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия Мехди Екер.
Турция има право да вземе решение и да спре вноса на животни от България- каза за "Хоризонт" директорът на Националната ветеринарна служба Йордан Войнов. Няма съмнение, обаче, че вирусът, причинил заболяването шап у нас, е от азиатски произход.
България изнася за Турция живи животни - овце и агнета. Само по време на традиционния празник "Байрям" миналата година са били изнесени над 100 хиляди животни за южната ни съседка.

Вирусът на шапа в България  бе открит при диво прасе, отстреляно на 30 декември 2010 г. при редовен лов в странджанското село Кости. Най-вероятно то е дошло от Турция.  По-късно шап бе открит и в село Резово. Заразата е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция.  В момента в пет области – Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна движението на животни и на стоки от животински произход е ограничено. Взето бе решение незабавно да започне възстановяване на телената мрежа в участъка от 142 километра по границата ни с Турция
Експертите от Европейската комисия пристигнаха на място и одобриха предприетите мерки срещу разпространението на болестта.