Ресторантьори в Русе са притеснени за бизнеса си, след като заведенията затвориха като мярка срещу разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в крайдунавския град Красимир Иванчев каза, че мерките се спазват.

"Заведенията, които имат възможност за кетъринг, за доставка на храна по домовете, работят. Който е инвестирал преди това в този тип услуга, е нормално да продължи да я извършва. За останалите не е изгодно", казва Иванчев.

Той обясни, че служителите в заведенията са в неплатен отпуск. По думите му решението на правителството за финансиране на 60 процента възнаграждението на служителите в бизнеси, които са доказано засегнати от извънредното положение, е добър ход.

"Ще прибегнем до съкращения само в краен случай", каза Иванчев. Той обясни, че ще поискат от местната управа да се приспадне тротоарното право и такса "смет" за дните, в които заведенията не работят.

По думите му дневният оборот на заведение, което доставя само храна по домовете, е с над 50 процента по-малък в сравнение с преди въвеждането на мерките.

"Да се надяваме, че тази кризисна ситуация няма да продължи повече от месец - два", каза Иванчев.

Готвач от ресторант в центъра на Русе обясни, че сега в заведението работят само двама души, а седем сервитьори са в неплатен отпуск.

"Това ще се отрази много зле на бизнеса. Оборотът ще падне с повече от 50 процента", каза готвачът.

Управителка на кръчма заяви, че е имала трима сервитьори, които сега са в неплатен отпуск.

"Притесняваме се, че бизнесът ни няма да оцелее. На този разнос по домовете ще можем да издържим най-много две седмици. Притесняваме се и дали клиентите ни ще се завърнат, след като мерките бъдат отменени. Много хора може да останат без работа и да нямат средства, с които да си позволят развлечение", казва жената.

Собственик на голямо заведение в Русе - за около 300-350 души, каза, че ще бъдат отчетени сериозни загуби.

"Нашето заведение разчита най-много на гостите на града. Имаме посещения и от много румънци. Оборотът от доставката на храна по домовете е пет процента от целия ни оборот", каза ресторантьорът. Той обясни, че в механата работят 12 сервитьори, които сега са в неплатен отпуск.

"Ще преценим след седмица дали ще можем да продължим да работим по този начин. Ситуацията е много сериозна. Смятам, че дори и да излезем от нея, ще мине време, докато отново всички клиенти се върнат. Има голяма уплаха у хората за събиране на едно място", каза собственикът на механата.