Строгите мерки на австрийското правителство, оповестени в пряко излъчване по телевизията от федералния канцлер Себастиан Курц, които днес ще бъдат одобрени от парламента и влизат в сила за периода от 3 до 30 ноември, имат широк отзвук в цялата страна, медиите разясняват подробностите, произтичащи от правителственото решение, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

В интервю по виенския телевизионен канал "Виена днес" кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг заявява, че те правят невъзможно провеждането на предколедните базари. Виена организира не един, а двадесет предколедни базари, на които се изнасят различни музикални и развлекателни програми, сега след като те няма да се състоят, правителството е призовано да окаже непосредствена помощ както на организаторите, така и на изпълнителите и на хората, наели щандове за продажба, продължава Лудвиг.

Кметът подчертава, че въвеждането на строги мерки е необходимо, но същевременно изразява критика за това, че в подготовката му не са били включени шефовете на провинциите и социалните партньори.

По-нататък в интервюто кметът на австрийската столица подчертава, че за него е особено важна подкрепата за фирмите, съпътстваща тези мерки. Защото ограниченията ще окажат голямо въздействие върху икономиката на страната, върху трудовия пазар, върху сплотеността на хората. Затова е необходимо новите разпоредби да бъдат съпътствани със социални мерки, продължава Лудвиг. Така например трябва да е сигурно, че предприятия, които получават подкрепа от парите на данъкоплатците, нямат право да уволняват свои работници или служители.

Междувременно няколко германски провинции вече обявиха планове за отмяна на прочутите коледни базари.