За да бъде устойчив един преход, включително зеленият преход, означава да имаме солидно планиране, да сме оценили средата, да сме идентифицирали всички рискови фактори, да сме изградили ясна стратегия, базирана на точни цели и разработени механизми за постигане на тези цели. Зеленият преход означава цялостна трансформация на обществото. Това е начинът, по който произвеждаме енергия, стоки и услуги и начинът, по който ги консумираме - изобщо това е нашето разбиране за света. И се надявам, че всички дефицити в планирането ще бъдат преодолени и ще намерим по ефективен път напред. 

Това заяви президентът Румен Радев на откриването на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news. Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави

Първият ден от Green Week 2023 започва с фокус върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Според Румен Радев, когато говорим за преход, и то в такава важна област, трябва да сме сигурни в неговата устойчивост.

"Думата преход веднага ме води към трите основни въпроса в навигацията - къде съм, къде искам да отида и как да стигна до там. А съответно 30 г. назад, когато постъпих във Военната академия правихме много учения и ползвахме много карти. Преди 20 г. попаднах в стратегическата Академия на американските ВВС и когато започнахме да правим същото, всички мои колеги - американците, задаваха един и същи въпрос - с колко пари разполагаме. Затова и всичко това, което се върши като процес, според мен по перфектен начин се вписва в отбранителната политика и стройната система за планиране и взимане на решения. Планиране, базирано на ресурсите и заплахите. Връзката е много проста, но важна. Защото, когато говорим за преход, ние трябва да сме сигурни в неговата устойчивост. А за да е устойчив - трябва да е планиран и да има ясна стратегия и ясни механизми за постигането на цели", каза Радев. 

По думите му тук идва и големият въпрос кой и как в България и Европа планира зеления преход и гарантира неговата устойчивост.

"Имаме няколко важни играчи - държавата, бизнесът, гражданският сектор и научната общност. Ние бяхме свикнали държавата да участва все по-малко в този цикъл на планиране. Само че през последните години се случиха събития, които разтърсиха цяла Европа, и тук е въпросът - бяхме ли готови за тези събития, когато говорим за планиране. Защото кризата с COVID-19, енергийната криза, войната в Украйна и галопиращата инфлация преобърнаха ролята на играчите в това планиране. Изведнъж видяхме, че държавата рязко придобива водеща роля в тези процеси, но от друга страна тя сама не може да направи нищо. Откроиха се и редица дефицити в подхода ни като държава и общество към кризите и начина на тяхното преодоляване. Рязкото спиране на доставките на газ - имахме ли преди това планиране, базирано на заплахите. Ние бяхме абсолютно неподготвени", върна се назад държавният глава. 

Той призова да търсим планиране на база способностите заедно и обърна внимание, че всичко това отваря "много въпроси за нашите усилия да модернизираме дълбоко държавата и обществото и да постигнем високо ниво на национални амбиции".

"Когато говорим за конкурентоспособност, винаги се сещаме за енергетиката, защото тя е фундаментът на всяка икономика. От наличието на достъпна, надеждна и евтина енергия зависи дали ще бъдем конкурентоспособни. От една страна трябва да съхраним природата, но и не трябва да пострада нашата конкурентноспособност. И тук трябва да се учим от опита и грешките, които станаха в други държави. За устойчивост на зеления преход не можем да говорим, ако не отчетем проблемите. Прекалените амбиции - пакетът Fit for 55, социалната цена може да се окаже прекалено висока и да обърне смисъла на този преход - това е изключително опасна тенденция. Защото това не може да става за сметка на хората", каза Радев.

Той акцентира и върху "другите глобални играчи" - САЩ, Русия, Китай,  "защото ние сме на терена с тях". Радев подчерта, че цените на енергийните продукти при тях са много по-ниски, отколкото в Европа и свърза това с дискусията за опасността от деиндустриализация на Европа.

"Това естествено подтиква бизнесът да търси най-добрите условия и да инвестира там, където има евтина, надеждна и достъпна енергия", каза Румен Радев и продължи:

"На първо място България беше и продължава да бъде активен участник в европейски ядрен алианс и нашите усилия ядрената енергетика да бъде призната за източник на зелена енергия. Изключително важно за нас, защото в пика на енергийната криза видяхме кой застана зад българската икономика и бизнес и как преминахме по-успешно и реализирахме големи печалби от износ, така че да може да помагаме на родния бизнес. Най-важното за мен през изминалата година е, че се гарантира устойчивост на работа на българската икономика и това е елемент от устойчивостта - най-ниските цени на горивата - бензин и дизел. Но най-сетне "Лукойл", именно по време на служебно правителство, започна да си плаща корпоративния данък и нещо много важно - да се съобразява много повече с българските власти. И това е факт. Гарантира се устойчивост и ниски цени на газа. Етапите, през които преминахме за решаване на газовата криза - първият бе шок от рязкото спиране на доставките при липсата на договори, слотове, търгове и след това молби към съседните държави за един единствен слот на терминалите за втечнен газ. Много бързо разбрахме обаче, че няма да стане така.

Вторият етап - развитие на двустранната свързаност със съседните държави. След това - развитие на двустранното сътрудничество - усилена дипломатическа работа за двустранни дългосрочни договори. Така сключихме договора с Гърция, така че да ползваме техните терминали и газопреносна мрежа, а Атина да ползва газохранилището в Чирен. 

Трети етап - споразумението с Боташ - единственият такъв договор, сключен от Турция с друга държава - това сме ние. Това е постижение за България, защото ние имаме свободата да посочваме на базата на търгове кой танкер кога да дойде. Този капацитет от 1,5 милиарда куб. метра газ на година заедно с 1 млрд. резервиран капацитет в Александруполис и 1 млрд. куб.метра от Азербайджан решава напълно нашите предизвикателства за поне 15 години напред. Така че следващото правителство - редовното сега и следващите - имат спокойствието да мислят за зеления преход. Защото газът вече е гарантиран.

Следващият етап - проумяхме, че и това не е достатъчно - много по-добре е, ако мислим за проблемите в регионален мащаб. Инициираният от България проект Solidarity Ring отразява нашата зрялост и еволюция за кратък период по проблемите - да преминаваме към регионално сътрудничество. 

След това ние трябва да работим заедно е за европейска свързаност за пренос на енергия. Защото, ако ние успеем да свържем с много по-голям капацитет Северна и Южна Европа, можем да преодолеем голяма част от проблемите".

Президентът обясни и какво за него означава еволюция - "от решаване на собствените проблеми до общоевропейско сътрудничество".

Той добави, че вече има и проекти, които надхвърлят границите на Европа:

"През последните месеци показахме, че по най-добрия начин използваме географското си положение. Ако завършим с енергетиката, трябва да е ясно, че когато говорим за зелен преход и вредни емисии, голяма част идват от транспорта. Не от енергийния сектор и индустрията. И тук България има своята голяма роля. Европа от десетилетия живееше с надеждата, че ще затваря своите мини и добивна промишленост, ще изнася своите тежки производства навън. Само че дойдоха кризите, първо пандемията, която разкри дефицита в целия икономически сектор в Европа. Дойде и войната в Украйна, за да осъзнаем колко сме уязвими, че спряхме или ограничихме до опасен минимум тежките производства". 

Според Румен Радев България има огромен шанс, "защото ние имаме нещо изключително ценно - критичните суровини" - България е шеста в ЕС, като капацитет по добиване на цветни метали. Страната ни произвежда 7 процента от електролитната мед в ЕС и 8 процента от оловото. Имаме човешки капитал и почти няма автомобил, произведен в ЕС, без части, произведени в България. Имаме иновативни компании в електрическата мобилност и най-важното - развитие, и то бурно, на софтуер за автомобили.

"Като съберем всичко това, е непростимо България да не заеме лидерска роля в развитие на електрическата мобилност", заключи държавният глава. 

Румен Радев подчерта и още една добра новина, пряко свързана и с организираното от Dir.bg и 3Е-news събитие Green Week 2023:

"Благодарение на своята отвореност, иновативна политика, за последните месеци България се превърна в привлекателно място за председател на ЕК, президенти, премиери, енергийни министри. Тя стана събирателен пункт, в който енергийните министри се събираха редовно. Имаме потенциал да увеличаваме значително ролята на България в положителна светлина. Всеки европеец иска да види зелена природа и природосъобразен начин на живот, овладяване на климатичните промени, но това не е само енергетиката. И затова се радвам, че на този форум има събрани толкова експерти. 


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.