Предприятието произвежда детайли от течен силикон, съобщи Елизабет Ланге - управител на "Силкотех България", цитирана от БТА.

Предприятието бе изградено за около една година. Швейцарският концерн закупи 5 дка в промишлената зона на Перник и вдигна двуетажна сграда с площ 1200 кв.м. Вече са монтирани първите 4 машини, назначени са 13 работници. В момента работим два вида уплътнения - едното е предназначено за вътрешния пазар, другото е за автомобилостроенето в Германия, коментира Ланге. Асортиментът ще бъде разширен.

Освен традиционните уплътнения и прецизни детайли, мембрани, биберони и др., тук ще се произвеждат и матрици, които служат като инструмент в силиконовата индустрия. Пернишките матрици ще захранват всички предприятия на концерна. Производството им е ново за "Силкотех". Предвижда се оборудването да бъде увеличено двойно, а ангажираните в производството да достигнат 50 души.

Швейцарците избрали Перник заради близостта до София и наличието на квалифицирани кадри. Виждаме кризата като шанс за спечелване на нови клиенти, коментира още Елизабет Ланге. Заради ликвидацията на предприятия пазарът се преструктурира и клиентите търсят нови доставчици, твърдят швейцарските инвеститори.

"Силкотех" е с 26-годишна традиция в производството на детайли от течен силикон. Има предприятия в Швейцария, Испания, Канада и Китай с годишен оборот 25 млн.евро. Заводът в Перник е първият в България.