Излизането от кризата да се дефинира с ръст на БВП и бюджетна прогноза за следващата година с над две на сто от нивото за 2008 г., предлага Българската стопанска камара, съобщава БГНЕС. Няма пенсионна система, имунизирана срещу кризата, каза Божидар Данев. Той посочи, че спадът на БВП води до двоен спад в приходите на осигурителните фондове по данни на Световната банка и ЕБВР. Устойчиво се намаляват постъпленията като следствие от намаляването на осигурителните вноски с два пункта през 2010 г. и обявените намерения за намаляване на вноските с още три пункта до 2013 г. и същевременно намаляването на броя на заетите, показват изчисленията на БСК.

Намаляват се заплатите в реалния сектор и са замразени заплатите в бюджетния сектор, което също води до намаляване на осигурителните приходи, посочи Данев. Той добави, че устойчиво се увеличава и разходната част в държавния бюджет като следствие от очаквания натиск за пенсиониране, постоянния ръст на разходите за обезщетения при безработица, възможното увеличение на пенсиите през втората половина на 2010 г. с 10 процента, премахването на тавана на пенсиите през 2012 г. и намеренията за изравняване на минималната пенсия с прага на бедността.

В отговор на въпрос Данев каза че държавният бюджет или ще излезе на дефицит, или трябва да бъдат увеличени осигурителните вноски. Като стопанска организация ние сме за намаление на осигурителните вноски, но смятаме че в условия на криза това е страшно опасно за стабилността на пенсионната реформа, заяви Данев. Реформата в пенсионната система не търпи отлагане и е по-спешна дори и от реформата в здравно-осигурителната система, коментира Данев отлагането на реформата в пенсионната система.

От БСК предлагат да се запазят по време на кризата съществуващите правила в пенсионната система като възраст за пенсиониране, осигурителен стаж и т.н. , да се преразгледа категоризацията за ранно пенсиониране, да се премахне таванът на пенсиите, да се направи значителна индексация на пенсиите при работа над пенсионна възраст и при по-голям стаж. Бюджетът на ДОО трябва да се отдели от консолидирания бюджет на държавата. Само така ще има прозрачност на това колко е държавната субсидия и колко са осигурителните вноски, посочи Данев. Пенсионерите, които получават и трудов доход, да бъдат облагани и за двата дохода, предлагат още от БСК.

След излизане от кризата трябва да се даде възможност за пенсиониране, независимо от осигурителния стаж и възрастта, смятат от БСК. Размерът на отпуснатите пенсии да се определя на основата на прецизни актюерски изчисления, въз основа на направените вноски, очаквания срок за получаване на пенсията и резерва, необходим за функциониране на солидарния принцип, предлагат експертите на камарата.