От 1 юли средната пенсия ще нарасне с близо 14 лв. Това съобщи в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков.

Увеличението на пенсиите, предвидено от 1 юли още със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година, е за всички пенсии, отпуснати до края на 2017 година, да се увеличат с 3.8 на сто, включително минималните размери, напомни Петков.

Предвидено е от 1 юли е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да нарасне от 200 лева на 207.60 лева, а има проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост и тя да стане 125.58 лева, така че и при нея ще има увеличение от 3.8 на сто. На тази база всички минимални размери на пенсии, които са свързани с тези две котви, също ще бъдат увеличени.

Министърът изчисли, че пенсия от 400 лева, която е малко по-висока от средната, при актуализацията с 3.8 на сто ще нарасне със сума от порядъка на 15 лева.

Подготвят се и промени при изплащането на пенсии за деца, загубили родител или и двамата родители. Сега те имат право на помощ, ако починалите имат определен трудов стаж или при много нисък доход на тези, които ги отглеждат. Предвидено е от 1 януари 2019 г. право на пенсии да имат всички деца с починали родители, парите ще дойдат от държавата, обяви социалният министър.

Таванът на пенсията ще запази през 2018 г., ще се увеличи от 910 на 1 040 лева през 2019 г. за старите пенсии и напълно ще отпадне за новите (отпуснатите от 1 януари 2019 г.) пенсии.

Тя обаче едва ли ще се увеличи драстично, защото таванът вече ще е достигнал 40% от максималния осигурителен доход, а той се запазва 2600 лева следващите три години.