Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на птичи грип във ферма в с. Криво поле, община Хасково, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Вирусът на Инфлуенца А е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на селото. В него се отглеждат около 39 950 птици. Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището.

Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, се допълва в съобщението.

Фермата е засегната за четвърти път от птичи грип през последните години. За последно това стана на 21 октомври миналата година, когато бяха умъртвени 19 000 пернати.

По-рано днес бе съобщено, че открито огнище на птичи грип в пазарджишкото село Мало Конаре. Вирусът там е засегнал обект, където се отглеждат над 170 хиляди кокошки носачки. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите на селото, обяви Областната епизоотична комисия. Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Пазарджик, с. Мало Конаре и с. Добровница; и 10-километрова наблюдавана зона - от община Пазарджик, с. Черногорово, с. Крали Марко, с. Пищигово, с. Говедаре, с. Хаджиево, с. Огняново, с. Синитово, с. Мирянци, с. Главиница, с. Мокрище, с. Мокрище, с. Драгор, с. Ивайло и с. Сарая.

Преди дни случай на птичи грип бе регистриран и във великотърновското село Дебелец. Там ще бъдат умъртвени близо 400 000 кокошки носачки, а яйца, фуражи и торове ще бъдат унищожени, съобщи на 25 октомври директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов.