Дянков каза, че по данни на фирмите от тютюневия бранш има тенденция към понижение на продажбите още от миналата година, предаде БТА.
Министърът съобщи данни на „Булгартабак", според които през 2008 г. реално продадените цигари са 19 107,0 хил. тона, докато през 2009 г. продажбите са намалели до 16 400,0 хил. тона. (Вероятно става дума за хиляди тона, не за милиони - бел.ред.). Тези данни цитира и МФ в официално съобщение на своята интернет страница.

Виждаме, че има сравнително голям спад на официалните цигари, но въпросът е дали защото хората пушат по-малко или защото се преориентират към рязан тютюн (тютюн за ръчно свиване на цигари - бел.ред.) или към цигари без бандерол, посочи министърът.

Дянков каза, че по този въпрос мненията на бизнеса са се разединили - една част смятат, че хората по време на криза пушат по-малко, а според други, се забелязва тенденция от началото на 2009 г. хората да се преориентират към употреба на рязан тютюн.

Представителите на цигарения бранш дори заявили пред Дянков, че са започнали да произвеждат и рязан тютюн или възнамеряват да започнат такова производство.

Производителите са посочили, че от Турция нелегално се внасят между 20 и 30 тона рязан тютюн на месец, информира финансовият министър. За януари 2010 г. продажбите на цигари с бандерол са спаднали със 120 тона спрямо декември 2009 г. , но според представителите на фирмите от бранша едва 10 - 15 тона от този спад могат да се обяснят с употребата на рязан тютюн от Турция, посочи още той.

Няма как контрабандата рязко да се е повишила. За да видим ефекта на политиките - и акцизната, и митническата - трябва да изчакаме до май - юни, заяви Дянков, цитирайки мнението на представители на фирмите от тютюневия бранш. Във връзка с проверка на платените акцизи миналата седмица той обяви началото на операция "Сови".

През първите три месеца от годината хората са се презапасили и едва след като влезе в сила акцизът, ще може да се определи какъв е пазарът, каза още министърът.

Засега не се предвижда смяна в ръководството на "Булгартабак" , каза Симеон Дянков в отговор на въпрос.

Още тече проверка откъде са дошли контрабандните цигари във Варна, те не са внесени от "Булгартабак", а от дружество, което ги е закупило от "Булгартабак", съобщи той.