Нов завод за електрически велосипеди край Пловдив ще осигури нови 1000 работни места. Това стана известно по време на посещението на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев във водещия производител на е-велосипеди, сертифициран с клас А за инвестиция, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На среща със собственика на производствената база на "Макском" Максим Митков бяха обсъдени бъдещите планове на предприятието и изграждането на новия завод за е-велосипеди, който също ще бъде в Тракия икономическа зона край пловдивското село Радиново. Българската компания е сред най-големите производители на велосипеди в Европа с капацитет от над 400 000 бройки годишно.

Водещият български производител и австрийският гигант "Пиерер" заедно строят новата фабрика. Инвecтициятa e в paзмep нa 120 милиона лева и щe paзкpиe 1000 нoви paбoтни мecтa. По план новият завод трябва да е готов през втората половина на 2023 г., а производството да започне през 2024 г.

В средата на май тази година дружеството "Пиерер & Макском Мобилити" ООД получи сертификат за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестиции и Министерството на иновациите и растежа. С тази инвестиция страната ни излиза на челни места в Европа по производство на е-велосипеди.

"Предвидено е произведените е-велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства да са предназначени за продажби към световния пазар", обясниха от ръководството на "Макском".

"Сделката с "Пиерер" ни отличи като непрекъснато развиваща се компания. Отговаряме на нарастващото търсене и динамиката на пазара", коментира Максим Митков и добави, че дори по време на ковид пандемията е запазил всичките си служители. По думите му се наблюдава все по-голям интерес към е-байкове на чуждите пазари. Министър Пулев поздрави мениджмънта на пловдивската компания, че са се утвърдили като европейски лидер в производството на велосипеди и не спират да развиват дейността си с иновативни решения, роботизация и въвеждане на най-нови технологични практики. На срещата присъства и Пламен Панчев, основател на "Тракия икономическа зона".

Припомняме, че във вторник, по време на посещението си в "Тракия икономическа зона", министър Пулев обяви, че и друга компания "Лидер 96" инвестира 50 милиона лева в нов завод за електрически велосипеди. Предвижда се разкриването на още 330 нови работни места.

По думите му в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции в Пловдив и областта са четири инвестиционни проекта на обща стойност 42,5 милиона лева с потенциал да разкрият 224 нови работни места. Инвестициите са в производство, а компаниите са от Турция, Швеция, Нидерландия и Австрия.