Докато политици и експерти спорят кой е виновен, има ли кораби с втечнен газ, ще тръгне ли връзката с Гърция, торовите заводи започнаха да затварят производства и да освобождават работници. Това написа лидерът на БСП и бивш вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова в профила си във Фейсбук.

Тя разкритикува служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че тепърва ще прави анкета колко фирми работят на природен газ и дава указания да намаляват потреблението с 15%.

"Тези данни са налични - 28 000 предприятия ползват газ. В тях работят 250 000 души. Не ги карайте да намаляват потреблението на газ. Не може да стане. Ако го направят, трябва да спрат работа, а някои от тях никога няма да могат да пуснат отново машините. Губи се ценно време в разправии и PR акции. Темата се идеологизира и се използва да предизборна кампания, а тя е жизнено важна за държавата и народа", посочва още Нинова.

Според лидера на БСП решението за икономиката и домакинствата на този етап е само едно- незабавни преговори с "Газпром".

"Така направиха редица европейски лидери. Ние го повтаряме от март месец. Не ако се наложи, както казва служебният министър на енергетиката. То вече е наложително", категорична бе Корнелия Нинова.