Най-богатият чех Петр Келнер вероятно ще бъде новият собственик на bTV Media Group. Сделката се очаква да бъде официално обявена до дни, а преговорите между Келнер и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап, съобщи "Капитал". 

PPF - фондът, контролиран от чешкия бизнесмен, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Преговорите, които продължиха близо година, вече са пред финализиране. Сделката ще трябва да бъде одобрена, но не от българската Комисия за защита на конкуренцията, а от Брюксел, тъй като Петр Келнер не купува само bTV, а компания с присъствия в пет страни от ЕС.

СМЕ за трети път тази година увеличи прогнозите за печалбата си благодарение на добрите резултати за третото тримесечие. Печалбата за тримесечието е 41,4 млн. долара, което е над очакванията на анализаторите за 39,2 млн. долара, съобщи Ройтерс. Според неофициалната информация AT&T търси 1,82 млрд. евро за цялата група СМЕ.

Това е вторият опит на Петр Келнер да купи голям телевизионен канал в България. В началото на миналата година шведската MTG официално обяви, че продава медийния си бизнес в България на Петр Келнер. Това се случи почти едновременно със сключването на сделка между фонда му PPF и норвежкия телеком Telenor за продажба на операциите му в Централна и Източна Европа, което включва пазарите в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче - през юли, КЗК спря сделката за продажбата на Нова телевизия на PPF. Като аргумент за това комисията посочи, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.