Кюфте за 1,28 лв. и френска селска торта за 3 лева и 58 стотинки. Това е част от обедното меню в Народното събрание, разпространено от икономиста на КНСБ Любослав Костов.

Той публикува в профила си във Фейсбук целия асортимент на парламентарния стол, а цените изглеждат повече от достъпни. "Обикалям по парламента цял ден по разни срещи и се отбих в депутатския бюфет да хапна. Това е менюто днес. Май инфлация няма в тази сграда. Или поне не усещам", пише синдикалният експерт, цитиран от Dariknews.

"Какво ще кажете утре всички да се нахраним тук?", предлага Любослав Костов.

Няколко часа след като беше публикуван, постът на Костов беше и изтрит. Това обаче не попречи на други потребители да копират и разпространят снимката с менюто и цените в политическите групи в социалната мрежа.

"Продължавам да се занимавам с проблемите от битов характер на народното ни представителство. Кюфтета ми се виждат малко скъпи(тия хора синдикат нямат ли), но някои цени са още от соца. Щадяща диета, само за депутатите, това ми хареса, браво", написа един от споделилите кадъра от парламента.

От приложеното меню става ясно още, че супата топчета в парламента е 1,44 лв. Депутатите хапват таратор срещу 1 лев и 37 ст. и свинска пържола с топено сирене и гъби за символичните 3,64. Филийка хляб струва 11 стотинки.

За десерт народните представители и служителите в НС освен торта са могли да избират и мляко с ориз, което струва 0,77 лв.

"Може да изглежда смешно, но депутатският стол показва каква е реалната стойност на храната. Причината е, че там нямат право на надценка, столът е ведомствен и работи по производствени цени. Вие си направете сметка колко плащаме в ресторанти и детски столове", гласи един от коментарите под поста. "Сега разбирам защо 710 лв МРЗ им се вижда достатъчна. Това са цени от пъпа на София все пак", пише друг потребител на социалната мрежа.

Над 5 хил. е основната депутатска заплата в момента. Председателят на НС се разписва срещу двойно повече - 10 хил. лв. Отделно народните представители получават и средства за работата си в парламентарните комисии.