Наскоро с изпълнение на приходите се похвалиха и от митниците.

Стефанов каза пред БНР, че най-малко 50 млн. лева са влезли в държавния бюджет като резултат от поредицата акции на данъчните власти през тази година. Това е 0.4% от приходите за годината. Стефанов отхвърли обвиненията, че акциите са чист PR и са били напълно неоснователни.

По думите му, цитирани от  Дарик, 13 млн. лева са постъпили в хазната, само защото собствеността на имотите е прехвърлена от фирмата към физическите лица.

37 млн. лева е прекият ефект за хазната от проверки на футболисти, музикални артисти, скъпи имоти, яхти и т.н., извършвани от НАП, отчете по-късно той на пресконференция, предаде „Фокус” . 
"Нееднократно съм казвал за футболистите, на които се плащаха суми от порядъка на 240 лв. и върху тях се плащаха данъци и осигуровки. Към момента няма футболист, който да започва с под 1500 лв. заплата, а най-високата заплата, която сме индикирали, е 50 000 лв. Като наложим тази база за всички футболисти, които играят в професионалната лига, всеки може да си направи сметката в бъдеще ежемесечно какви суми постъпват от данъци и осигуровки", каза Стефанов.

В началото на октомври инспекторите от НАП започнаха и акция за проверка от въздуха на имотите на богаташите в София, по Черноморието, в Пловдивско и на други места. 
Само за последните два месеца от четирите района на район Витоша, са декларирани сгради, които досега не са облагани и ефектът за общинския бюджет е 4,5 млн. лв.", каза още Стефанов. 

Данъчни инспектори ще посещават определени имоти, за да установят дали се използват за жилища или за офиси, стана ясно от думите му, съобщи КРОСС. Собствениците на скъпи имоти се уплашили от хеликоптерните проверки на НАП и започнали масово да прехвърлят собствеността от юридически към физически лица. В резултат на това са прехвърлени около 100 имота. Очаква се постъпленията от ДДС в бюджета от това да достигнат 13 млн. лева.

Според шефа на НАП предотвратено е и източването на около 1,5 млрд. лева чрез данъчни измами. Със 1,7 млрд. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за ноември в сравнение със същия период на 2009 г. В сравнение с октомври, търговският оборот се е увеличил с 1 млрд. лв., каза още Стефанов.

„Това беше годината с най-мащабните структурни реформи и годината на дисциплиниране на българското общество в посока плащане на данъци и осигуровки. Най-важното, което направихме и към днешна дата със сигурност мога да кажа е, че планираните 11,9 млрд. лева вече са събрани от НАП.
Отделно от това НАП е шампион в борбата срещу корупцията. Имаме вече над 70 души, уволнени за съмнения за злоупотреби и участие в схеми за източване на ДДС. Нещо повече, вече имаме три ефективни присъди на наши служители след вътрешни разследвания”, каза Красимир Стефанов.

Последна актуализация в 21 часа