Промяната ще бъде въведена за всички нови договори за услуги, предлагани от компанията. Отпадането на клаузата означава, че след изтичане на срока договорът става безсрочен при същите условия, при които е подписан.

Това стана ясно след среща между изпълнителния директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер и председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, предаде БГНЕС.

Майерхофер подчерта, че "Мобилтел" прави усилия да осигури по-ефективна обратна връзка и повече възможности за достъп на клиентите до компанията.
Основната цел на компанията тази година щял да бъде индивидуалният подход към всеки клиент според неговите потребности и изисквания.

На срещата беше обсъдена и предстоящата промяна на Закона за електронни съобщения за автоматичното подновяване на настоящите договори. "Всички оператори дадоха своето публично съгласие за отпадането на тази клауза от договорите, но решението трябва да стане със законова промяна, за да се гарантира равнопоставеността на операторите", сподели Майерхофер.

От 1 март "Виваком" премахна условието срочните договори да се подновяват автоматично с нов срок при изтичане на първоначалния период. След изтичането на срочния договор той автоматично става безсрочен, а  прекратяването му ще става с едномесечно предизвестие.

В началото на февруари и трите мобилни оператора обявиха, че са готови да премахнат клаузата за автоматично подновяване на индивидуалните договори на своите клиенти, като още тогава от "Виваком" обявиха, че при тях това ще стане от 1 март.
От "Глобул" обаче поискаха два месеца за подготовка за преминаване към безсрочни договори.