Глобул иска два месеца за подготовка за преминаване към безсрочни договори, а от Мобилтел подчертаха, че срочните договори трябва да отпаднат и за кабелните оператори, съобщиха техни представители по време на кръгла маса, свързана с проблемите с клиентите на телекомите, предаде БТА.

От пресцентъра на Виваком допълниха, че след изтичането на срочния договор той автоматично се превръща в безсрочен и може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие. Компанията дава пример и очаква от другите два големи оператора на пазара да въведат същите условия в най-кратък срок.

Ако срочните условия от клаузата за автоматично подновяване не бъдат премахнати в срок от едни месец след преустановяването на тази практика от страна на Виваком, телекомът ще бъде принуден също да я върне в действие, тъй като това ще го постави в най-неблагоприятната позиция на пазара, пише в съобщението.

Срочните договори са една от основните причини за жалби на хората, които не могат да прехвърлят телефонния си номер от един оператор към друг, посочи председателят на КРС Веселин Божков. Кредитният месечен лимит за разговори и услуги се използва за гарантиране на вземанията на операторите, а не за облекчения на клиентите, бяха категорични представителите на Мобилтел, Глобул и Виваком.

Веселин Божков заяви, че КРС ще предложи законодателни промени, които да задължат операторите да предупреждават клиентите си, когато стигнат до 90 процента от месечния лимит. Комисията ще предложи надхвърлянето на лимита да става само с изрично съгласие на клиента, а не само по желание на оператора. Подобно решение ще оскъпи услугата и на практика е неизпълнимо, защото сметките за международен роуминг не идват веднага до оператора, посочиха експертите. Който иска кредитният му лимит да е задължителен, да си вземе предплатена услуга, заявиха експертите.

Четири-пет пъти са нараснали жалбите на потребители от мобилните оператори през 2010 година спрямо 2009 г. , съобщиха от асоциация „Активни потребители”. На първо място потребителите се жалват от автоматичното подновяване на срочните договори.