Това съобщиха днес от Агенция "Митници". 

Според "Капитал" Агенция "Митници" е отнела лицензите за данъчните складове на русенския търговец с горива "Полисан". 

Санкцията е заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка.

Във вторник от митниците съобщиха на сайта си само, че са били отнети и прекратени лицензите на два данъчни склада за нарушение, установено от митница Русе. Как се стига дотук Нарушението е установено още през 2016 г., но сега съдът е потвърдил на втора инстанция издаденото от русенската митница наказателно постановление. С него на компанията е наложена санкция от 29.2 хил. лв. Тъй като тя е над 15 хил. лв., според ресорния Закон за акцизите и данъчните складове нарушението се определя като "тежко".

Пак според ЗАДС лицензиран складодържател може да бъде лице, което не е извършило тежко или повторно нарушение. Така се стига до прекратяване на лицензите. Санкцията е заради 24.5 тона гориво за отопление, което е обложено с намалената ставка от 50 лв. вместо с 645 лв.

От първоинстанционното решение на Административен съд - Русе, става ясно, че горивото е било използвано за подгряване на битум, необходим за производството на асфалтови смеси, и освен това е доставено на различен получател от отбелязания в документите.

Като получател вместо "Пи Ес Ай" - Стара Загора, е посочено "Трейс комерс" - София. Т.е. "Полисан" не е разполагала с документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка. Решенията, с които се отнемат и прекратяват лицензите, подлежат на предварително изпълнение. Те обаче могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред съда.

 "Полисан" е специализирана в производството на битум и котелни горива. Основана е през 1994 г. в Русе на територията на "Комбинат за тежко машиностроене" и собственик е русенският бизнесмен Христо Вълков.

Според източници от пазара на светлите горива дружеството внася на българския пазар от Русия и Румъния. Компанията е една от големите в сектора, като за 2016 г. приходите й са 270 млн. лв.

С разширяването на петролния бизнес на Веселин Марешки и веригата му VM Petroleum "Полисан" беше посочена като един от основните му доставчици на бензин и дизел.

Пред "Капитал" Марешки заяви във вторник, че няма проблем с доставките на този склад. "Работим и с други доставчици", обясни лидерът на "Воля". Миналата година беше тежка за търговеца на едро.

В началото на 2017 г. ГДБОП и Агенция "Митници" проведоха операция в офисите на "Полисан" в Русе. Тогава Марешки определи акцията като проява на страх и паника от това, което ще се случи на изборите на 26 март. През юни в компанията имаше и трагичен инцидент, като бившият директор на производствената част Гален Петков беше намерен обесен в едно от халетата.