Министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха в телефонен разговор днес прекратяването от страна на Москва на споразумението, позволяващо износа на украинско зърно, в рамките на което Анкара е гарант, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от АФП.

"Страните обсъдиха прекратяването от страна на Русия на изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", съобщи руското министерство на отбраната в Телеграм. В събота Москва заяви, че преустановява участието си в споразумението след нападение срещу нейния черноморски флот, припомня БТА.

Турция имаше важна роля за сключване на първоначалното споразумение, което позволи на Украйна да възобнови през юли доставките от пристанищата, блокирани от Русия.

Турция изразява съжаление във връзка с прекратяването на участието на Русия в осъществяването на зърнената сделка. Това съобщи впоследствие говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, цитиран от ТАСС.

"Искам да изразя голямо съжаление във връзка с приетото решение. Надяваме се, че "черноморската инициатива", осигуряваща достъп до зърно, няма да бъде прекратена", заяви Челик пред журналисти след заседание на ръководството на партията под председателството на президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар в телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу е призовал Руската федерация да преразгледа решението си за оттегляне от зърнената сделка, според съобщение на турското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Министърът на отбраната Акар проведе телефонен разговор с руския си колега Шойгу, по време на който призова за преразглеждане на решението за прекратяване на участието на Русия в инициативата за износ на зърно", се казва в съобщение на турското министерство на отбраната.

Според съобщението турският министър е обърнал внимание на важността за решаването на световната продоволствена криза на прилагането на исъанбулските споразумения, които "имат изключително хуманитарна насоченост", както и на решаването на всички въпроси "чрез сътрудничество и диалог". Той е подчертал, че Турция, начело със своя президент, ще продължи да полага усилия на всички нива за осигуряване на мир и оказване на хуманитарна помощ в региона.

Москва: Движението на кораби през коридора за сигурност в Черно море е недопустимо

Русия заяви днес, че е недопустимо кораби да минават през коридора за сигурност в Черно море, след като тя временно спря участието си в сделката, позволяваща износа на зърно от Украйна, предаде Ройтерс.

"Движението на кораби по коридора за сигурност е недопустимо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват, за да провеждат военни операции срещу Руската федерация", каза руското министерство на отбраната.

"При сегашните условия не може да става въпрос за гарантиране на сигурността на какъвто и да е обект в посоченото направление, докато украинската страна не поеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели", заяви ведомството.

То не каза какво Русия би направила, ако по маршрута продължат да плават кораби.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва не може да позволи безпрепятствен износ на зърно през Черно море. По думите му споразумението за зърното не може да се прилага без Русия, посочва ДПА. "Не можем да позволим безпрепятствено преминаване на плавателни съдове без наша проверка", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Изявлението, изглежда, беше в отговор на позицията на ООН, че износът може да продължи и че сделката остава в сила.

На 29 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че поради терористичен акт, извършен от "киевския режим с участието на специалисти от Великобритания" срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове, участващи в охраната на зърнения коридор, "руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища".

Зеленски: Украйна ще продължи да прилага споразумението за зърното

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че страната му ще продължи да изнася зърно от пристанищата на Черно море съгласно договореното с посредничеството на ООН споразумение, предаде Ройтерс.

"От наша страна ние продължаваме със зърнената инициатива, защото разбираме какво предлагаме на света. Ние предлагаме стабилност на пазара за хранителна продукция", каза Зеленски след среща с чешкия министър-председател Петър Фиала.

Според Зеленски Русия е напуснала споразумението, макар да казва, че само временно е спряла участието си в сделката.

"Това означава, че именно Русия нарушава споразумението", заяви той. "Да се надяваме, че нашите партньори ще успеят да успокоят реториката на Русия", каза украинският президент.

Зеленски също така привлече вниманието към документ, подписан от него и Фиала, насочен към засилване на сътрудничеството за постигане на необходимите стандарти от Украйна за членство в НАТО.