Изданието се позовава на министъра на икономиката Фатмир Бесими, който заявил, че македонските власти ще анализират тази възможност. Вестникът припомня, че миналата година правителството в Скопие отхвърли възможността да се включи в изграждането на "Белене", въпреки че българските власти му предложиха това.
"Ще разгледаме тази опция, въпреки че вече се обмисля и изграждането на атомна централа в Македония", казал министър Бесими, цитиран от "Дневник". Но според него, за това е нужно много време, а в момента трябва да се реши проблема с енергийната зависимост на страната.
Проектът за македонска АЕЦ вече се подготвял, но щяло да бъде нужно много време, за да се реши дали в Македония има условия да се изгражда атомна централа или не. "Дневник" преценява, че ако Македония реши да се включи в изграждането на АЕЦ "Белене", това ще й струва четири милиарда евро. Македонски експерти препоръчват да не се пропуска подобна възможност в момент, когато целият район се сблъсква с недостиг на енергия. Експертите са наясно, че такива проекти струват много пари, но че има възможности те да се осигурят.
Вестникът припомня, че в новата енергийна стратегия на Македония се предлага да бъде изградена атомна централа на платото Мариово. Министерството на икономиката вече започнало да анализира тази възможност, а чрез анкети се опитало да вземе и мнението на гражданите дали Македония има нужда от своя АЕЦ. Експертите обаче твърдят, че за такъв проект нито има условия в страната, нито пък е финансово издържан.
Част от енергийните експерти, според изданието, твърдят, че за АЕЦ в Македония няма достатъчно вода, която да охлажда реакторите, нито пък че тя може да се впише в цялата енергийна система. "Дневник" отбелязва, че и трите възможности - Македония да се включи в "Белене", да изгради своя централа или да се присъедини към албанско-хърватския проект за АЕЦ, който засега е само идея, все още се дискутира.
"Голяма грешка е, че Македония все още не отговаря на предложението да се включи във финансирането на изграждането на АЕЦ "Белене". Това в момента е най-добрата опция да решим проблема с недостига на електрическа енергия. От наша страна "Белене" задължително трябва да бъде използвана", цитира "Дневник" Максим Гонев, електроинженер, експерт по енергийните въпроси. Всички македонски печатни издания днес коментират първите сто дни на президента Георге Иванов. "Дневник" се позовава на депутата-ветеран Стоян Андов, който смята, че "бледите" сто дни на Иванов са преминали в сянката на премиера Никола Груевски. "Първите три месеца показаха, че от един университетски професор, който можеше и критично да се изявява, сега имаме човек напълно в сянката на партията", казва Андов. Според изданието стоте дни на Иванов дали храна на някои експерти да мислят за промяна на политическата система, за да бъде върнат обратно изборът на президент в парламента.
"Опозиционният "Утрински весник" не крие разочарованието си от стоте първи дни на Иванов, като го сравнява с развален телевизор - има картина, но няма звук. "Изминалите сто дни на Иванов ще се запомнят с повечето емоционални, нещастни, противоречиви и недържавнически изявления и ходове, които нарушиха имиджа му пред обществеността", пише изданието в редакционен коментар на тази тема. Всички македонски печатни издания информират нашироко за пожарите в Гърция.