Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за "Турски поток".

Предишните пазарни тестове бяха неуспешни.

"31 януари беше крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница"", обясни тя. "Имаме добра новина. Третата фаза на пазарния тест в рамките на вчерашния ден приключи успешно. На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно на 100% беше реализиран капацитетът на българо-сръбска граница. Процедурата приключи успешно", обяви Теменужка Петкова.

"В резултат на тази процедура е налице 10% от техническия капацитет, който е на вход от Турция. Ще бъде предоставен, както предвиждат европейските правила за разпределение от платформата за разпределение на капацитет", посочи тя.

"Малко над 20% от капацитета в посока Сърбия също ще бъде разпределен, така както предвиждат европейските правила, на платформата за разпределение на капацитет", допълни министърът. По думите й процедурата е била проведена по всички изисквания на европейските правила и на българското национално законодателство. "Наличието на този свободен капацитет означава, че ще имаме възможност да реализираме допълнителни приходи извън резервирания капацитет в рамките на третата фаза на пазарния тест. Отделно от това се гарантира по безспорен начин изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до тази инфраструктура", заяви Петкова и уточни, че приходите, които ще бъдат реализирани възлизат малко над 360 млн. лв. на година. "За целия период на експлоатацията се очаква да са малко над 7 млрд. лв.", допълни тя.

"Добрата новина е, че процедурата е успешна, на база тази успешна процедура "Булгартрансгаз" ще вземе финалното икономическо инвестиционно решение и би трябвало да пристъпи към подписване на договорите за капацитет с компаниите, които участваха там. Участваха три компании в третата фаза на пазарния тест", каза още Теменужка Петкова.