Ръководството на ИСС представи пред журналисти анализ на антикризисните мерки в европейските страни, предаде БТА.
Мярката е въведена в Малта и в някои сектори в Германия, на базата на колективен трудов договор.

Според Пламен Димитров, член на ИСС, няма пречка мярката официално да бъде въведена, за което ще бъде нужна корекция в Кодекса на труда.
Четиридневната работна седмица може да се въведе, когато предприятието няма поръчки и при условие, че работникът е съгласен с пропорционалното намаление на заплатата му, съответстващо на работното време.

И в момента в някои предприятия в страната се работи по четири дни седмично, като официално е преминато на четиричасов работен ден, уточни пред БТА Димитров. По думите му така работодателите пестят от постоянните разходи за работниците, като транспорт, например .

Четидневната работна седмица може да бъде едно от консенсусните предложения, с които да излезе Националният съвет за тристранно сътрудничество, при условие, че не се нарушават правата на хората като стаж и пенсия, добави той.

Около милион са хората, които по различни начини имат достъп до "сивата икономика", каза още Димитров. По думите му сред тях са т.нар. "обезкуражени лица", които със сигурност работят някъде нещо. Част от тях не са регистрирани в бюрата по труда и не получават социални помощи, добави той. Друга част са нискодоходните групи, които работят по осем часа, но не могат да изкарат достатъчно средства и се принуждават да допълват доходите си с нещо, което могат да правят.

През миналата година заетостта е намаляла с 240 хиляди души, според официалната статистика на НСИ, цитира Димитров. От тях едва 100-120 хиляди са новорегистрирани безработни и разликата е отишла в "сива" заетост, смята специалистът. Според него за намаляване на "сивата икономика" е нужно да бъде завишен контролът по отношение на бизнеса - как наема хората, как и за какво им плаща. Освободените трябва да имат стимул да се регистрират в бюрата по труда, където да получават необходимата грижа и лично отношение, каза още Димитров.

Част от проблемите на българския трудов пазар са генерирани в предходните периоди, каза на свой ред председателят на ИСС Лалко Дулевски. Коментирайки секторите на "сивата икономика", Дулевски каза, че в нея се трудят не само "сини якички", а и много "бели якички". Като пример той даде зъболекарите, които рядко издават касов бон за извършената услуга.