Експерти: Да минем на 4 дни работа

Представителите на Икономическия и социален съвет (ИСС) смятат, че въвеждането на четиридневна работна седмица може да бъде добра антикризисна мярка, която да се изпълнява, докато се възстанови заетостта в страната.

Обратно в новината

Коментари - Експерти: Да минем на 4 дни работа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз съм пенсионерка. С висше образование и докторат по физика. Сега работя на четири часа в малък магазин (на договор и с всички осигуровки), за да си осигуря храна, лекарствата и отопление, а и малко лукс: ежедневното кафе и отвреме-навреме театър или концерт. От магазина получавам чисти до 130-140 лв в зависимост от оборота. Но няма опашка от младежи, които искат да заемат мястот ми! Ако има поне един, готова съм да го отстъпя!

хубаво е да познаваме историята 1929 до г.1933. НАРОД , КОЙТО ОТРИЧА МИНАЛОТО СИ НЯМА БЪДЕЩЕ, затова е хубаво да се , чете да се прави съпоставки за днешните кризистни ситуации, и ще намерите сами отговора, търсете материали за такива финансови кризи - а това за което пишете във форумите е уловки и отвличане на вниманието Ви - НАРОДА Е КАЗАЛ ЗА ВСЯКА БОЛКА И БИЛКА.

за недвижими имоти издават ли касов бон за хонорарите които взимат 2.5 - 3% от продажната цена на имота.

Не кризата, а развитието на технологиите го изисква, защото те все повече заместват човешкия труд, в следствие на което мнозинството от хората все по-трудно ще намира работа и ще става излишно (т.е. подлежащо на умъртвяване). В края на 60-те години, заради това е имало бунтове и протести навсякъде по света. За да се предотврати световна социална революция се е наложило преминаването от 6 на 5-дневна работна седмица при същите и по-добри условия на труд и доходи. Това са обективни процеси в развитието на човечеството - никой не може да ги спре. Или съвременния олигархичен, спекулативен капитал ще се съобрази с тях, или ще бъдем свидетели на неговия край. Промените са неизбежни! :) Абсолютно точно ! Аз ненапразно казвам, че корпоративните данъци трябва да са поне 40 % и за укриването им да се ходи по 20 години в затвора ! Прекалено ефективен и нечовешки стана бизнеса и забрави отговорността си към хората. А другия проблем е, че има сериозен натиск от чужбина, затова трябва да се възстановят митническите бариери !

сега се замислих - миналите правителства скубаха народа, скубаха - ама -народа жилав и космат - все нещо оставаше. явно са изработили изборите и единодушно са ни турили тия от герб като най-свирепи та най-после да смажат народа. защото преди тях се въртяха все едни и същи в правителството - ту от тая партия, ту от друга преминат - ама все същите.

е, няма такъв случай в света. хората въвеждат намалена работна седмица за благото на човека. тук - за да ти режат заплатата и вдигат осигуровките. ха-ха-ха

В БГ има най-много празници, сега да минем и на 4 дни работа-а за колко ще плащаме заплата?? Пак ли за 5 ? Това е добре, но да има задължение, следващия ден да се обработва запустялата земя на България!

Колко съм щастлива!Няма да работя!Ще си почивам з дни в седмицата!По-малко ще ям! Няма да ми трябват билети за рейса!УРааааааа!

Я стига!Дянков каза че на 15юни излизаме от кризата.

Винаги съм искал да стана държавник, ама - готин! Първо - със закон щях да забраня понеделниците! Това са мнооого вредни дни! Таман си се отпочинал, а влизаш в стрес - трябва да се работи. Такаа - намалявам директно болестите от стрес. И - народът тъй-тъй казва, че пАре в понеделник - не се дават - има ли нужда да се абим? Аз искам да вземам - те не искат да дават. ОБАЧЕ - и за къв... нали... са петъците? Мчи братята еврей - почиват в петък и са цъфнали, а и редовно вързват. Такааа... Вторник - БИ могло да е работен ден, ама народът е казал - вторник е кутсуз ден - работа се не почва. Значи - нема нужда. Сряда? Е, ако има кой да даде некой лев - вземам, ама не давам. Четвъртък? Е - нема нужда, защото, ако не се работи в петък - що трябва да се абя тогава, вместо да фана да се намуам с ракията на бай Пешо? Гласувайте за МЕН на следващите избори!

Ще става още по зле.Имам предвид сивата икономика.Днес пуснаха едно указание всички собственици на фирми да се самоосигуряват на 420 лв и на минималния праг за дейноста 500-800лв на месец т.е.върху 1000 лв всеки месец да се осигуряват .Тогава ще види Дянков приходи в хазаната през крив макарон.

Както се вижда от текста, предложенията на управниците са за режима на събиране на данъци и намаляване на заплати, а не за повишаване на заетостта. Забавното е, че самите управници публикуват предложенията си точно след като са обявили, че сега - този месец, следва излизане от кризата.

АЗ НАЛИ ВИ КАЗВАХ ЧЕ ПРЕЗ 2010 В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАСТЪПИ КОМУНИЗЪМЪТ. ХА ХА ХА.

Предлагам да затворим държавата направо, по-лесно няма да ни е :)

Много трудно тази година ще бъдат увеличени заплати и пенсии, заяви Симеон Дянков Сн БГНЕС От 1 март излизаме от кризата 01 март 2010 / News.dir.bg Мисията на МВФ потвърждава прогнозата на правителството за икономическия растеж на България, заяви на пресконференция днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БТА. ХОРА,ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА НИЕ ВЕЧЕ НЕ СМЕ В КРИЗА!!! УРА ДРУГАРИ!!! ВЕЧНА СЛАВА на ББ СИМО ДЯНКОВ ЦВЕТАНОВ иГЕРБ. м

Ти какво точно искаш да работят децата? Имам една позната пенсионерка мие чинии в един ресторант (висшистка е). Искаш ли да отстъпи мястото си на детето ти? Може и на теб. Ако настояваш мога да говоря и със собственика да те уреди. Дай само утвърдителен отговор и ще ти помогна.:)

Ти ходи на запад, да завършиш стоматология за собствена сметка и да направиш там стоматологичен кабинет, пък тогава говори колко взимали те! Тука са те учили със символични такси, направил си кабинет в някакво помещение, което не знам на какви стандарти отговаря, плащаш наем, който е 1/50 от този на запад. Тъй че ако теглим чертата, взимаш предостатъчно.

Отварям вестника на обяви и какво да видя, цели три листа / шест страници / с обяви за търсене на работници. Гледам бюрата по труда - по 3-4 етажа енергични мъже и жени пият кафета и дружно пушат на държавна заплата. Гледам в Социалните бюра по общините, по 20-30 човека цъкат на компютри игрички и никой не е в течение на това, кой каква работа върши. Уточнявам, става въпрос за София. И това в година на криза. Е'гати и държавата.

Симеон Дянков напълно се обърка и размени приоритетите.Национа икономика съществува за да гарантира живота на населението.А не обратното-икономикат и финансиите да се развиват за сметка на гаснещият човешкия живот. Защо, например да не се лекуваме сами и да се храним по веднаж на 4-5 дни?!Спрете училищата и университетите и оставете само наемниците в Афганистан. Тогава бюджета МУ ще се върже на 100%!

са ВНОСНИТЕ стоки .Като купуваме вносни стоки ,пълним гушите на немците и франсетата,а ние ставаме по-бедни.И после чужденците казват ,че сме изостанали аборигени !А,така ли е ?

ми да не бяхте гласували

На гербарите - честито! Нито ден без гаф - девизът на Цирк Борисов.

да минем на 2 дни работа само събота и неделя а 5 дни да почиваме и никой да ни ни плаща за тези 5 дни

Ако може да въведат и да ядем по един път дневно вместо по три пъти ще е готино и къответстващо на заплатите които ще получават хората на 4 часа

za men edinstvenoto spasenie e vsi4ki mladi da se iznesat da jiveqt i rabotqt 2-3 g v 4ujbina,kato se varnat koito e ocelql ot izmislenite 4erveni biznesmeni 6te si naeme rabotnik

Да се забрани със закон вземането на пенсия и заплата,веднага щом навършат пенсионна възраст да бъдат пенсионирани /познавам такива които се таят и не искат да се пенсионират/ .Дайте ред на децата си да работят!

5TE RABOTIM 5 DNI,OFICIALNO 4 DNI,6TE NI DAVAT ZAPLATA ZA 3 DNI,6TE NI OSIGURIAVAT VARHU 2 DNI I 6TE SE HRANIA SAMO EDIN DEN,TAKA SE IZLIZA OT KRIZA,A NE S MRANKANE......MUUAAA

Тези некадърници да увеличат още малко безработицата като премахнат Бюрата по труда. Наемат цели етажи в сгради , правят ремонти и живеят на гърба на работещите. Не искам някакв некадърна кокона да ми се пули насреща като и задам въпрос , със същия успех ще се обадя по телефона или ще изпратя писмо до когото трябва за да получа отговор.

Много странна криза. В много странна държава. С много странни трудещи. На където и да погледнеш- мърсотия, каквато и услуга да потърсиш - обикновенно попадаш на мързелив некадърник, потърсиш работник- намираш безотговорни неграмотници без трудови навици. Но с огромни претенции и непрекъснато оплакващи се. Криза ли? Само бой и глад ще ни оправи!

Прави сте.Бях регистриран в БТ като безработен и единственото нещо което правех е да ходя всеки месец да се подписвам.Никаква работа,никаква информация,а съм с две висши.Когато си намерих работа,без каквато и да е тяхна помощ,си приписаха заслугите,като ми дадаха някаква бележка,че те са ми предложили работата.Мале.Живи дебелосерковци.Параз се закрият незабавно.

Няма ли проверки за зъболекарите.Плащаш трицифрена сума, че и четирицифрена понякога и няма касова бележка.

Доел-Ти си бил много прост човек,според теб за заварчик и строител не трябват много умения.В землянка ли живееш,кой ти построи къщата-сигурно някой доктор по философия.А бюрата по труда наистина не вършат работа.

Драги младежи във форума, за ваше сведение преди избухването на демокрадцията едно правене на пломба на частно: умъртвяване на нерв, запълване на канали и пломба, струваше 3 (три) лева. Сега за тези манипулации ни взимат >100 лв. Тогава средната заплата беше около 150 лв, сега е 540 лв. Ето това е е едно повишение от 30 пъти!!! на цените на зъболекарските услуги. Това не е ли за прокурор? Та те имат монополно положение и без държавна защита нищо не може да се постигне. Къде дреме Великият Вожд? То не бяха Нагли, Факири, Сови, а нас ни дерат живи едни скромни, неосъждани, но мно-о-ого алчни зъболекарчета!

Trud, rabota....drwn, drwn! Po-dobre biren korem otkolkoto gwrbiza ot rabota!

АБЕ МАЛОУМНИЦИ ТАКИВА АЗСТАЗИ ЗАПЛАТА НЕМОГА ДА СИ ПЛАТЯ РАЗХОДИТЕ А КАМО ЛИ НА ПО МАЛКА МОЖЕ АМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ЗАПЛАЩАНЕТО КАТО В ДРУГИТЕ СТРАНИ СЕГА КАКВО ЯДЕМ ПО ПОЛОВИН ФИЛИЯ ХЛЯБ А ПОСЛЕ НЕМА...............

Тези безмозъчни експерти пак са измисливи поредната глупост. След като нямат разумни идеи поне да замълчат. Пак на гърба на народа и най вече на работещите. Никой не мисли как да се стимулира икономиката, а мислят как да вземат и последната стотинка на хората. Пълно безумие

Четери дена работна седмица??? Къф ще го дървя три дни в къшти? С тва хептен ще ме мотивирате да изгоня оня крокодил - жена ми.

hah tche kvo da se proizvezda kva promishlenost......p vreme na komu izma imashe golemia ruski pazar za kudeto iznasiahme vsitchkata produkzia....a sega demokraziata ni zalia s zelia bokluk na zapada ....i stanahme shopping mall strana ...

Аз съм съгласен и на 3-дневна да минем, ама да вдигнат заплатите с 50% че докато седим вкъщи много пари се харчат. А, и да свалят акцизите за алкохола!

В сивата икономика няма бели якички !Белите якички са КРАДЦИ!

От министерството да се огледат ,колко много пенсионери работят ,след като са пенсионирани.А има толкова млади хора ,които остават без работа.Нека пенсионерите да работят в сфери ,където няма наплив на хора .Защото става така,че много млади хора не могат да започнат работа,поради пенсиониране и оставяне отново на работа.Така младите не могат да се реализират

И КВО СЕГА? ПРОБВАТЕ ДАЛИ ЩЕ МИНЕ? КАК ЩЕ РЕАГИРА НАРОДА. И ПОСЛЕ КЛЪЦ, КЛЪЦ

Не кризата, а развитието на технологиите го изисква, защото те все повече заместват човешкия труд, в следствие на което мнозинството от хората все по-трудно ще намира работа и ще става излишно (т.е. подлежащо на умъртвяване). В края на 60-те години, заради това е имало бунтове и протести навсякъде по света. За да се предотврати световна социална революция се е наложило преминаването от 6 на 5-дневна работна седмица при същите и по-добри условия на труд и доходи. Това са обективни процеси в развитието на човечеството - никой не може да ги спре. Или съвременния олигархичен, спекулативен капитал ще се съобрази с тях, или ще бъдем свидетели на неговия край. Промените са неизбежни! :)

зъболекар, Тук сме на изток :) На запад едно мъжко подстригване в скапано салонче е 20-30 евро, тук е 5 лева. Час работа на компютърджия е 80-150 евро, тук 20 лева. Стегни се малко и бачкай. С мрънкане за на запад нема да стане. Казвам ти го от опит :)

много добра идея. По този начин - като имат повече свободно време - хората ще приемат по-лесно ниските заплати. Защото заплатите, които се получават в бюджетния сектор, отговарят не на 4-дневна, а на 2-дневна работна седмица. А за съответствие между екзистенц-минимум и работна заплата не може и дума да става.

Добре 4 дни в седмицата, ама всяка седмица ли ще се работи ? Не може ли още по-антикризисно през седмица ? Чрез мързел към прогрес !

Бъди оптимист, скоро и колегите ти на запад ще вземат по 350Е.

МЕЧТАТА НА МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕНИ-ДА ПЛАЩАТ ЗА 4 ДНИ ,А ДА РАБОТИМ 6-7 ДНИ.КАКТО СЕГА ПРАВЯТ РАБОТИШ ЦЯЛ ДЕН АМА ТИ ПЛАЩАТ ЗА ПОЛОВИН.АКО ИЗОБЩО ТИ ПЛАТЯТ ПОД ПРЕДЛОГ ,ЧЕ Е КРИЗА,НО ТИ ВИЖДАШ С ОЧИТЕ СИ ,ЧЕ СТОКАТА СЕ ПРОДАВА ,ТЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ,НО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ КОГАТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ.ЗАТОВА ЩЕ ОСТАНАТ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ И ДЕЦАТА ТУК.А ТЕЗИ ВИДНИ БИЗНЕСМЕНИ МОЖЕ БИ ЩЕ СИ ДОВЕДАТ АФРИКАНЦИ ДА ИМ РАБОТЯТ

ще си купя касов апарат на батерии, ха ха ха

В нашата фирма намалиха заплатата средно с 30%, без да коригират работното време. Добре им дойде кризата на чорбаджиите.