В навечерието на коледните празници работниците от ВМЗ-Сопот излязоха на протест заради неизплатени три заплати и два аванса. Сега, два месеца по-късно, част от тях са уволнени.

"Сега обаче аз ще лежа на майка и на татко на ръцете, защото имам кредит от 200 лева. Никой не казва по какъв критерий са ни избрали”, заяви Гергана Радева. Мотивът - самоотлъчка за два дни. Работодателят стриктно е бил коректен да спази Кодекса на труда, но не и да плати заплатите.

Интересен е начинът, по който работниците са освободени. Първо със заповед за дисциплинарно уволнение, а след това с друга заповед - по взаимно съгласие. Освобождаването по взаимно съгласие обаче ще даде възможност на безработните да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение поне няколко месеца.

Предприятието не може да бави изплащането на дължимите заплати на уволнените, категорични са юристите. „Това, което е изработено, трябва да бъде платено, останалото се доказва в съда”, заяви адвокат Иван Груйкин. Въпросът за лихвите обаче е второстепенен след загубата на работа, която е въпрос на оцеляване за хората от ВМЗ-Сопот.

Директорът на ВМЗ-Сопот - Иван Стоенчев коментира, че дължимите заплати ще бъдат изплатени максимално бързо. Той обясни, че уволненията не са масови и са по преценка на преките ръководители на работниците. Стоенчев допълни, че би могъл да съди работниците за пропуснати ползи при закъснението на оръжейната поръчка заради протестите, но няма да го направи.