Масови уволнения във ВМЗ-Сопот

Десетки работници са уволнени от ВМЗ-Сопот. Причината - протестирали заради неполучени с месеци заплати, предаде БГНЕС, цитирайки bTV.

Обратно в новината

Коментари - Масови уволнения във ВМЗ-Сопот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стоенчев не е жертва, той е в играта!!!!!!

Познавах ВМЗ/Металхим/ преди 89г. .....какво е сега не коментирам. Едва ли Стоенчев е виновен......./по точно е жертва той както и работниците/ истината според мен е следната.ВМЗ изпълнява държавни поръчки- търговски представители навън няма ...всичко се ръководи от МС след като БГ не е договорила договори няма и работа...,стари технологии,единици високо клалифицирани работници и служители....липса на поръчки заради държавата...,следва фалит...друг път не виждам . Жалко но това беше цената да влезем в НАТО. Някой от тук пишещете знае ли защо са в спор- Нокия и Моторола ...ако знаете ....ще рабрете какво пиша и че военно масово високо-технологичоно въоръжение и боеприпаси ...НИКОГА ВЕЧЕ няма се произвежда в БГ. Жалко......

е стават такива работи в чалгария под мъдрото ръководство на тиква-мутраген!

Уважаеми, ругатни и твърдения за какво няма имате, а някакви представи за това, което го има да имате? Някакви доказателства? Вашият соц - навик да - обявите врага за глупак е стар. Ерих Фром - фройдист, доктор Пасков - мошеник, Гео Милев - за слепец - невидял ръководната роля на партията, Бийтълс - за безродни елементи и т.н. Ха поприказвайте още басни, господа соц - агитатори! А защо не преведете името на идеологията социализъм на български език, та да се посмеем? Коя е българската дума за социалист? Я да чуем как наричате себе си! Преведете си прозвището - латиноезичния си прякор и няма да Ви слуша вече никой!

sashto rabotite be budali shtom ne wi plashtat.wsekupno sprete rabota wsichki. samo ot proiswodstwo na orajie se pecheli...milioni

Ами нали Бойко и Костов трябва да го продадат за един лев, за да нагушат комисионните. Този трик със съсипване и продажба го гледаме от 20 години. Не се наядоха брей.

неплащането на заплати е престъпление!!!!за мен и теб е така,за големите и за държавата не.според мен виновните са самите работници.вж.гърците какво правят...НИЕ СМЕ СТРАХЛИВ НАРОД

Пишете,пишете си писатели,какво пък,на никого не пречите!Те точно това е действителноста в тази измислена държава!Та нали точно затова гласувахте за милиционера и за неговата шайка!За да бъде наложено беззаконието и анархията в държавата,под крилцето и с протекцията на управляващите!Защо ревете за беззаконията във ВМЗ Сопот,което си е една провинция!Нищо,че до преди 20-25 години беше едно от най печелившите пера от нашата икономика!Всеки знае,че оръжейната промишленост винаги е била най печеливша!Те тука в София не можаха да се оправят,та ще се оправят с един завод на 130км.ВМЗ е абсолютен аналог на Кремиковци,само че не е в столицата и затова такива боклуци,като Иван Стоенчев,се държат като феодали и чорбаджии,под протекцията на правителството!Бавно и систематично,последн години,заводът беше разпродаван и разграбван,нищо че преди години в него бяха внедрени доста нови технологии,които нямаха аналог не само на балканите!Аз имам наблюдение от преди доста години от така наречения Японски цехА и не само този цех,просто бяха вложени страшно много средства,които последните години планово,систематично се разграбваха и разпродаваха на парче!Затова няма никакви закони,трудов кодекс и права за работещите!Затова и там няма велики синдикати и какви ли не още държавни лапачи!Има само едно ЮПИ,ЧЕРВЕЙЧЕ,МИНИСТЪ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СИ,МЕДИЙНИ ЗВЕЗДИ,което много обича телевизионните изяви и да ме убеждава от екрана,че много разбира от икономика!Цялото правителство се срастнало с мафията!Е ДА НО НЯМА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ,БЪЛГАРИЯ!Б държавата в ЕС!Глупости,който е обикалял из Европа,знае че България няма нищо общо с европейските страни!Не напразно толкова години,комунистите не ви пускаха да излезете по белия свят,за да не виждате,за да сте слепи и управляеми,манипулер сега сте такива българи,слепи,смачка и с огромни усти за претенции и абсолютно пасивни и примирени!ПРИМИТИВИ! бавно и систематично ви размазват и асимилират!С по голямо удоволствие бих се нарекъл занзибарец,отколкото българин!Позор!

Браво на Костов и ФилКенеди. Доживяха да видят и тоя военен завод затворен

ВНОСНИТЕ стоки !Когато купуваме Вносни стоки ,всъщност даваме парите си на франсетата и немците,като ги правим по-богати.А посе същите ни наричат бедняци и простаци !

много ама много си сбъркан, чадо, оплел си се като пате в кълчища. няма социализъм, няма комунисти, няма СССР... другото са лаф-моабети .

И в Кремиковци чакаме заплати от декември 2008г. до днес.Кой ги наказа?Кой се сеща,че някога ги е съкратил?

Във ВМЗ се краде открай време. Спомням си един лаф още от комунистическо , че във фабриката само комина не са откраднали, защото няма такъв голям вестник ,за да го увият.Това е истината.

Най-големия нарушетел е ДЪРЖАВАТА

Това е престъпление спрямо тези хора.И какво правим стоим си на топло пред мониторите и съчустваме , а те нямат пари за хляб.Не е лесно да работиш на такова място където всеки ден ти е подарък от господа да седиш на буре с барут.Дано някой от богоизбраните се застъпи за тях

ПРАВИ СА ИРАК4АНИТЕ-КОГАТО НЯМА СПРАЖЕДЛИВОСТ-СЛАГАТ КОЛАНА...ТАКА И ТУК ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ТАЗИ ПРАКТИКА...щом шефа има права,а работниците неее...това е изхода...мамицата ви...

Вие бяхте само горди сопотненци!Язък,сега вече сте никакви,малодушни и смачкани!Вазов ще се върти,като центрофуга в гроба си!Къде си Огнянов,да поведеш заспалата тайфа!

Не се лъжем, Вие се лъжете. Сами! Предишният социализъм се разви в сегашния. Социализмът на мислители като Прудон се разви в дивашки социализъм на Хитлер, Мусолини и Пилсудски, в социализъма на простаци като Хрущов, Тодор Живков и Горбачов, а после в новия съвременен социализъм на днешните нови диваци. Разбирам ост -алгията Ви, господа ограбени и ограбвани от господарите си. Но ... си спомнете най-важното. Всичко в света се развива в своята противоположност. Социализмът не е изключение и не може да бъде. Защитата на предишния зрял и остарял социализъм е защита на днешния демократичен социализъм. С човешко лице ли? Де е то? Вижте соц - лицата, господа! Човешки ли Ви изглеждат? Да Ви приличат на Прудон, Робеспиер или Ботев? Да Ви приличат мутрите на Вашите лица? Признайте си истината. Вие защитавате социализма за да оставите неизбежната и необходима Ви борба срещу социализма на децата си. Но като сте немощни за борба - помогнете им с поне с нравственото му отрицание вместо да ги лъжете с мечти за миналото - изродено. Създавайте антисоциалистически организации, интернет - пропаганда, разобличавайте лъжите на властта. Няма социализъм с човешко лице. Започнете да унищожавате социализма, господа! Можете! Дедите Ви смазаха хитлеристкия социализъм. Вие можете и сте длъжни да смажете днешния! Поемете поне малко от мъките на децата си! На тях им предстои борба с изроди, изверги и зверове. Поне малко помогнете на децата си. Започнете сега!

Чакаме криминализирането на явлението неплащане на работна заплата ! Невзети заплати лесно се взимат със съдебно дело +лихвите ! При невзета една заплата се напуска от работника без предизвестие,като работодателя дължи и една брутна заплата обезщетение,задето служител е напуснал по този повод ! Всичко това си го пише в Кодекса на Труда.Разходите по адвокат ще ги плати загубилата страна - тоест честния ви работодател. После със съдебното решение в ръка ,отивате при първия срещнат частен съдия изпълнител и си взимате бързо парите. Сопотчани,н носа на тия ваши шефове комунисти там . Стига АНГАРИЯ,тия ниски заплати са Геноцид срещу българите !

Нямало да ги съди за неизпълнените поръчки!!! А след като има толкова много работа, че тези два дни са му провалили бизнеса, защо не плаща под претекст , че е криза и няма обороти, и защо съкращава?

За уволнение е директорът и управителния съвет-по некадърност.Щом за работили и произвеждали работниците,значи продукцията се е продавала-къде тогава са парите?Поне го причакайте някъде в тъмното уволнените и му разбийте тиквата.Друго и така няма да можете да направите,като го съдите.

и къде е отвратителното подобие на държава в тази ситуация?????

Справка Капиталът

Нет. Ето не ГЕРБ. Ето бай-ганювщина.

ДМЗ Сопот не е частен, а държавно предприятие. При държавните предприятия функционира много успешно модела Луканов, а не Костов. Моделът Луканов не ее измислен от нормални капиталисти, а от червени социалисти. Който не го е разбрал, толкова по-зле за него.

Моето мнение е, че трябва строги санкции за неплащане на задълженията по принцип!!! Изплащането на заплатите се е задължение на работодателя /работо-наемателя/! А работниците - напуснете не само завода, а България! Така тези наши нещастници- бизнесмени ще останат без работна ръка и няма утре да ви предлагат работа за мизерни заплати!!! Ще останат само с качествен материал!Разберете такива заплати като в България НЯМА никъде в Европа!!! А и много от цените в Европа са по-ниски от колкото в България!!! Пословично ниските заплати в България са си наследени от комунизма. И пак бившите комунисти, станали първи капиталисти ви дерат кожите.

абе кви са тия директори , един свестен нема , само комуноиди - паразити . аз ако бех там и ме уволни по такъв начин , мамицата му ше еба нескопосана

Това като го обжалват в съда няма как да не получат обезщетения!

Нещата са такива от години. Не е ГЕРБ, тройната или пр. Филип Димитров продаде оръжейната ни индустрия, за има няма 200 млн. $, а беше време дето тоя завод и подобните му правеха 1/3 от БВП на страната...

а нещо като инспекция по труда или като синдикати нямат ли там и защо ли никой орган не е посмял да санкционира фирмата за забавените заплати? каква ли е функцията въобще на горните организации? усвояване на средства и избиване на комплекси, вероятно.

За никого в Сопот не е таина че Стоенчев МИна в Герб за да го назначат отново за управител на завода защото от първото си назначение го изхвърлиха поради некадърност и пиянстване през работно време

Ето ви ГЕРБ, нали това искали!

Много е просто, уволненията трябва да се правят навреме. Не е приятно но се избягват простотиите, а дотацията на работници ето докакво довежда и по зле ще става:(

v Ada vsichki koito sa rabotili v Fabrikata na Smartta ! pojelavam na vsichki rabotili i rabotesti v tazi fabrika da umrat ot glad :))

vseki koito plasta za nesto na bulgarin,naliva voda v vodenicata na dqavola :)))

Само да мине кризата,дупе да ви е яко...

А стройните редици на профсъюзите къде са?

Kato dete, prez Toshevo, sym idavl ot uchilishte da obiadvam v rabotnicheskia stol do tozi vhod na zavoda s maika mi koiato idvashe ot zavoda. I dvamata mi roditeli raboteha v zavoda. Ot 95-ta ne sme v Bylgaria. Eto che dobre sme bili storili, makar da tyguvame po rodinata. Izrastnal sym v Sopot, roden v Karlovo. Biaha niakoi neshta loshi po Toshevo, sega ne samo niakoi. Aide.. kysmet na zhiveeshtite v rodinata.

Много е просто- Да се криминализира неплащането на работна заплата. С корекция на НК. Неплащането е лесно доказуемо, и по кратка процедура - чорбаджята в кафеза.

това е България

Много интересно! Оръжейните заводи фалират , а оръжейните търговци -богаташи. Пък после кой краде

абе стоенчев хващай гегата ти си бил само за овчар. не за директор кой те избра като всеки знае че си пълен некъдърнок още през 2000-01 те биха сега ще гърмиш влизай в час не може да ни е страх вечно следващият път ще те ритаме яко не ни пука нито от бойко нито от герб

Това е див, варварски и убийствен капитализъм от времето преди Карл Маркс! Режимът на ББ връща нацията 200 години назад!

Това е нашата Държава!!! Така се борим с кризата! Вместо да ти платят, те уволняват, че си поискал парите си! АКО АЗ ЛИЧНО РАБОТЕХ ТАМ И МЕ БЯХА УВОЛНИЛИ, щях да разбия ФИЗИОНОМИЯТА на РАБОТОДАТЕЛЯ СИ!!! Няма друга държава като БЪЛГАРИЯ!!! ДАВАЙ ЦЕЦО, АРЕСТУВАЙ ме за заплаха или хулиганство!!! Държава няма, има група момчета с ЕГО и лични амбиции, които продължават да крадат!!! СПЕХ!!! 20 години за това се борихме!!!... Искам да подкрепя работниците и да се борим за правда и за свобода!!!... Ако стачката е законна и е минала в съда, не могат да ги уволнят с тази причина! А уволнените - спокойно!... По-добре е, че са спрели да произвеждат такава продукция, но ще имат угризение на съвестта и ще трябва да отговарят пред бога и децата си! Уважаеми, неизплащането на заплати е повече от кражба! То е нарушаване на договор!!! За съжаление, но не случайно, трудовите договори обикновено не съдържат условия за неустойки! В случая неплащането на три заплати не е една кражба, а три кражби! Работодателят е рецидивист! Пак за съжаление, и пак неслучайно, има няколко вида права у нас - едно е трудово, друго - търговско и т.н. С успех ще осъдите недоставил Ви платено вече цукало. Опитът Ви да осъдите работодател за неплатена заплата е обречен на неуспех! Между другото, погледнете и термините. Работодател е не далият работата си, а взелият работата. Дал е взел. Черното е бяло! А Заповед за уволнение по взаимно съгласие, как Ви звучи? Заповед ли е това или договорка за прекратяване на договор по взаимно съгласие? Ако съдът следваше правилата на логиката, би отсъдил ПРИНУДИТЕЛНО ПСИХИАТРИЧНО ЛЕЧЕНИЕ на повечето български бизнесмени!!! Както виждате, те са обществено опасни! За такова лечение са и депутатите, гласували идиотските закони! Те са одобрили и нелепата терминология, и узаконяването на кражбите! При стария социализъм стачката бе забранена, при новия се тълкува като самоотлъчка! Изходът е един - унищожаване на социализма, нов, стар и какъвто и да е!... Това е срамно за България! Чудя се дали ръководството и борда на този комбинат са получавали заплати, когато държаха работниците без пари по Коледа?! Тези, които управляват този завод, ТРЯБВА ДА БЪДАТ СМЕНЕНИ ПЪРВИ!!! Явно е, че те не са способни да направят завода печеливш и уволнението на работници няма да го направи такъв! Това е срамно, ако в ЕС работодател може да уволни работник за това, че е стачкувал, което е негово конституционно право!!! СРАМ МЕ Е ДА СЪМ БЪЛГАРИН!!! Как може да уволниш някой, защото не работи, при условие, че даже не си му платил да работи?!... Това е почти като при робския труд - работиш безвъзмездно и ако си недоволен, те отстраняват!... Гос Станоев, на вас ясно ли ви е, че за просрочено разплащане на заплатите на вашите работонаематели със 5 работни дни сте задължен да им платите процент за закъснение. Но това си е редовна пярактика в България! И не само във вашеия завод! Погрешно разбрана демокрация е това! А на работниците ви ще кажа, че стачка се прави на работното място, в работно време със стачен комитет, а не в къщи да се седиi или в някоя квартална кръчма! Но рибата започва да се разлага откъм главата, нали?!? Мила родна картинка!!! Неплащането на едномесечна сметка за ток води до изключване на енергията!... Неплащането на една заплата на работник обаче не води до уволняване на директора!... Защо ли???? В случая не работниците е трябвало да бъдат уволнени, а ръководителят на ВМЗ трябва да понесе големи санкции за неплатените заплати!!! Ако подминем моралната страна на проблема, защото трябва е голяма наглост да уволниш някой, който стачкува, за да си получи дължимото, то нарушенията на ВМЗ започват! Самото неплащане на заплатите е нарушение на КТ! Когато работниците работят без заплати, те кредитират фирмата, т.е. тя им дължи лихви! Освен това не може да се счита за самоотлъчка! Когато не са платени заплати, при положение, че неплащането на заплати само по себе си е нарушение и то е основното!!! Определено шефът на ВМЗ явно чете законите както си иска, или както дяволът чете Евангелието! Неплащането на заплати ТРЯБВА да се счита за кражба! Кражбата е престъпление, което се наказва според законите!!! Трябва да бъде сменено цялото безочливо ръководство на ВМЗ!!!

За никого в Сопот не е таина че Стоенчев МИна в Герб за да го назначат отново за управител на завода защото от първото си назначение го изхвърлиха поради некадърност и пиянстване през работно време

При добро желание могат да сменят детайлите ,да произвеждат нещо друго,а не да съсипват цялото предприятие и хората да остават без работа.

Помощ окрадоха ни 20години се краде здраво в тоя заводИ не си мислете че работниците го окрадоха Директорите които се сменят като носни кърпи вече 20 години Ихал хабер си нямат от тази работа но добре се справят с кражби и разпродажби Дотова води беззаконието разни мутри добре се облажиха за сметка на работниците които гладуват в момента а колко боледуват и не смеят да се лекуват защото нямат пари Благодарение на тези мутри гробищата в Сопот е пълна Алчни и ненаситни директори мутри дано бог ги накаже за мръсните им игри

нали на 05 07 2009 гласуваха правилно???

А някой спомня ли си че медиите коментираха по време на посещението на БиБи в Израел че еврейчиките проявили интерес към ВМЗ-то и Арсенал.