По време на неформалната си среща в Брюксел вчера министрите на финансите на ЕС обаче отхвърлиха спекулациите за това, а също и опасенията, свързани с Португалия и Испания.

Председателят на фонда Клаус Редлинг и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер не очакват да се наложи да бъдат задействани спешните мерки, пише германското издание на вестник „Файненшъл таймс”."Нямам впечатление, че Ирландия ще има нужда да се приюти под европейския чадър", посочи Юнкер, цитиран от БТА.

Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕК ще следят внимателно ирландския бюджет. Най-късно до 2014 година страната ще трябва да намали бюджетния си дефицит от 32% под 3% от БВП, припомня "Фокус".

Дъблин потвърди по-рано вчера, че за спасяването на банковата система в страната ще бъдат необходими 46-50 милиарда евро. Опасенията за състоянието на финансите на страната нараснаха след като стана ясно, че именно заради плановете за рекапитализиране на Ълайд Айриш банкс (Allied Irish Banks) бюджетният дефицит на страната ще стигне 32%.Национализираната миналата година Anglo Irish пък ще се нуждае от още 6.4 млрд. евро в добавка към вече вложените 23 милиарда.

Вчера страните от еврозоната призоваха и Португалия да предприеме обширни и амбициозни структурни реформи, за да стимулира икономическия си растеж и конкурентоспособността на своята икономика, предаде АФП. Бюджетните съкращения, предприети от властите в Лисабон, трябва да бъдат последвани от мерки, фокусирани върху развитието на пазара на труда и подобряване на продуктивността.

След извънредно заседание на кабинета премиерът на Португалия Жозе Сократеш оповести допълнителните мерки, които предвиждат намаляване на бюджетните разходи с 3,420 милиарда евро или 1,7% от БВП на Португалия. Предвижда се заплатите в публичния сектор да бъдат намалени с 5%. Мярката ще засегне тези, които печелят над 1500 евро месечно.