Депутатите в комисията за борба със сивата икономика приеха на второ четене поправка в Закона за горивата, според която Наредбата за регистрация трябва да е готова до 6 месеца, предаде bTV.

Отпада и банковата гаранция за бензиностанциите от 20 хиляди лева по предложение на ДПС. Запазват се ведомствените бензиностанции, от които може да зарежда строителна и миннодобивна техника, каквито бяха исканията на Минно-геоложката камара и Строителната камара.

След три часа дебати, Законът който от вчера е в сила, беше променен.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че отлагането на Наредбата по закона за горивата означава, че до 6 месеца няма да се прилагат санкции. Очаква се гласуването в пленарна зала, за да се изчистят текстовете на предложенията, тъй като Законът не може да бъде регулиран през Наредбата, обяви Караниколов.

"Държим между 15% и 20% от дистрибуцията на горива, как ще зареждаме локомотивите? Защо един земеделски стопанин не може да си сипе 1000 литра? Опитвате се да създадете монопол и да изхвърлите 400 фирми, след една година ще има лавина от протести, тежко на този, който е на власт", коментира Симо Симов от Сдружението на търговците и превозвачите на горива.

"Ще ви помоля да отчитате, че 6 месеца е половината финансова година. За нас не е маловажно, за финансовите резултати и за бюджета не е маловажно дали ще има допълнителни приходи", отбеляза Валентин Златев, председател на БПГА.

Извънредното заседание на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика започна с въпрос от икономическия министър дали се финансират сивата икономика и политическите партии с пари от сектора.

Българската петролна и газова асоциация настоя да се спазва закона за горивата, който вече е влязъл в сила от вчера. Малките търговци и превозвачи обаче поискаха да има 6-месечно отлагане на закона.

Депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров (на снимката) настоя икономическият министър да посочи в списък кого представлява Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Според него става дума за 120 участници на пазара, които не искат да изпълнят закона, за разлика от други 4000 регистрирани, защото гаранцията от 20 000 лева е отпаднала като условие за регистрация и няма пречка малките търговци да се съобразят със закона.

КРИБ подкрепи отлагането на закона, за да се постигне решение в интерес на всички икономически субекти.

Драгомир Стойнев от БСП отбеляза, че отлагането с 6 месеца на закона се прави заради изборите. Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи да се въведе нов срок за наредбата към закона.