Има една особена порода хора, които не обичат да вървят по отъпкани пътеки. Защото именно тръпката от кръстопътя, неспирното търсене и сладката умора по пътя към успеха, им дават енергия да продължат.

Някои ги наричат предприемачи, пионери, а други- иноватори. Ние в #URBN ги наричаме #GameChangers, защото променят правилата на играта и налагат нови модели на мислене и работа. Затова наш партньор в тази поредица стана една компания визионер - Samsung. Корейският технологичен гигант създал галактическата серия Samsung Galaxy. 10 поколения смартфони, успешно разчупили статуквото в конкурентния пазар и наложили нови стандарти.

Новият им флагман Samsung Galaxy S10+ също успя да спази завета на своите предшественици, като не просто се откроява, а е напълно различен. Удивителна камера, завладяващ звук, впечатляваща издръжливост на батерията, великолепен дизайн и усещане. Galaxy S10+ се приспособява към вас, за да улесни работата ви с него през целия ден. Отключването става с първия вграден Ultrasonic сензор за пръстови отпечатъци, а изкуственият интелект фино оптимизира приложенията, с които работите най-често, така че батерията да издържа още по-дълго.

Една от най-разпознаваемите черти на новия галактически флагман продължава да бъде фантастичната му камера и качество на картината. Разполага не с една, не с две, не с три, не с четири, а с цели пет камери (три основни и две предни за безупречни селфита). Samsung Galaxy S10+ разполага с основна камера с двойна бленда, която вижда в тъмното също толкова добре, колкото зрението на хищник. Освен това, мощният процесор автоматично комбинира няколко кадъра от един и същ момент с ниска осветеност в един общ красив кадър. Всички снимки към настоящето интервю са заснети с новия Samsung Galaxy S10+, на автоматични настройки и без филтри.

А пред камерата на Samsung Galaxy S10+ поставихме едни млади пионери - Ели, Ясен и Искрен от ESCREO.

Младото трио създало специален вид боя за стена, която позволява да пишем върху нея без да се притесняваме, че ще бъдем обявени за офисните вандали. Боята, създадена от младите българи, е елегантен начин да спестим от ценно офис пространство с дъски за писане и дава неограничени възможности за креативна украса на офиса, заведението или детската стая у дома.

Когато човек чуе „писане по стени“ първата му асоциация е малко дете, което рисува по стените. Кои сте пакостниците, които сте превърнали детското си занимание в успешен бизнес проект?

Аз - Елена Николова, Ясен Русев и Искрен Митев. Гледам на нас тримата като на бунтари, които се противопоставят на ограниченията. А специално момчетата – Ясен и Искрен, са такива, че като им кажеш, че нещо не може да стане, те се мотивират и правят точно обратното. Запознахме се в САЩ през 2013 г по време на една предприемаческа програма. Там работихме в различни екипи, но когато се прибрахме в България, искахме да стартираме наш собствен бизнес. Иначе аз завърших „Международни отношения“, Ясен - „Предприемачество“, а Искрен - „Икономика“. Това, което ни обедини като личности бе, че сме много амбициозни и „тъпи и упорити“. Не знам дали е свързано със зодиите, но момчетата са зодия „Овен“, а аз съм „Телец“. Все рогати. Затова и когато разказвам как се роди „Escreo“ винаги подчертавам, че първо ние се харесахме като хора и поискахме да работим заедно. Така избрахме и името за фирмата ни - „Escreo“ на латински означава „ти създаваш“.

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN/Стайлинг: Сирма Маркова

Успешният бизнес от първия път ли се получи или са нужни няколко проби-грешки? 

Абсолютно има проби и грешки. Напоследък, заради американската култура, много се говори за провала и затова, че не трябва да се страхуваме от него. Това е част от играта, но макар много хора да го казваме, когато ни се случи, е различно. Ние имахме много предизвикателства и проблеми, когато стартирахме работата си заедно преди 5 години. Първо, защото искахме да започнем със социална иновация. Идеята беше на Ясен и Искрен – от трамвая да излиза знак, който да спира колите, когато мотрисата спре на спирка. Обаче бюрокрацията и администрацията ни отказа от тази идея. След това решихме да направим приложение за намиране на паркомясто в центъра на София. Но и това се провали. Един ден обаче бяхме седнали в една сладкарница и Ясен си спомни как в САЩ е виждал хора да пишат по стените. А тогава – 2013 -2014 г тук в България почти никой не беше чувал за тази бизнес концепция. Успяхме (малко трудно и сложно беше) да открием връзки с американската компания, която е световен лидер в производството на такава боя. Попитахме ги дали можем да станем техни дистрибутори. Оказа се, че американците не се развиват в Европа, не знаеха къде се намират Източна Европа и България и нямаха никакъв интерес. Ние обаче не се отказахме. И точно тогава, абсолютно случайно, се запознахме с Манол Новаков, който е технолог с повече от 15 години опит в производството на бои. Той стана част от нашия екип. Първо стартирахме с лични финанси, а след това кандидатствахме за финансиране в един от фондовете за рисков капитал. Така през май 2015 г. фирмата получи 25 000 евро от фонда Eleven, а в края на годината – повторно финансиране.

Снимка: Dir.bg

Помниш ли кой беше първият ви клиент?

Разбира се. Ясен беше вдигнал един „дървен сайт“, на който пишеше, че предлагаме тази „вълшебна боя“, а ние още я нямахме, и че създаваме бяла дъска от ново поколение. Точно в този момент изпълнителният директор на българския офис на една голяма международна компютърна компания ни беше намерил в Google. И ни се обади. Каза ни – имам нужда от тази боя, защото в офиса в САЩ се използват пространствата точно по този начин. Пише се по стените, не се използват дъски. Продуктът ни позволява всяка стена или мебел в офиса и дома да се превърне в пространство за текст, рисунка или размяна на идеи.

Къде произвеждате „вълшебната боя“?

В Русе имаме цех с няколко машини и нямаме проблем с количеството. Можем да произведем колкото е нужно на клиента. Това е и едно от нещата, което ни отличава. Ние не продаваме стандартни разфасовки. Всеки може да си купи от нас толкова боя, колкото му трябва. Така цената е по-конкурентна.

Всички кадри са заснети на автоматичен режим с новия Samsung Galaxy S10+. Не са използвани никакви филтри за обработване.

Снимка: Dir.bg

Какво е различното в боята „Escreo“?

Основното е чистата технология. Нашата боя е на водна основа и е разработена с висококачествени съставки. Имаме четири основни цвята – черен, червен, син и зелен, а в цветния пакет има и допълнителни цветове, като розов и лилав. Почиства се със суха дунапренена гъба или микрофибърна кърпа. Боята е с ниско съдържание на летливи вещества - тоест с много по-екосъобразен състав на покритието. Докато конкурентните фирми произвеждат боята на силиконова основа. Освен това предлагахме и тониране на боята – всеки можеше да си купи какъвто цвят иска. Сега тонирането отпадна, но пък създадохме прозрачен вариант. Боята копира цвета на основата. Предлагаме и метална боя – тя съдържа метални частици, които позволяват привличането на магнити. Този продукт се нанася под боята за писане и така върху нея може да се закачат бележки с магнити. Непрекъснато работим върху подобряването на боята. Сега вече предлагаме пето поколение. Така за 5 години имаме над 2000 клиенти по света и повече от 40 000 квадратни метра боядисани. Май само в Австралия и Африка нямаме стени с нашата боя.

Всички кадри са заснети на автоматичен режим с новия Samsung Galaxy S10+. Не са използвани никакви филтри за обработване.

Снимка: Dir.bg

Само фирми ли купуват от вас или има и родители, които искат да създадат поле за изява на децата си?

Много хора реагират точно така – това е перфектното решение за детската стая. Но всъщност основните ни клиенти са фирми. Защото те нямат нужда да бъдат убеждавани. За да се обърнат към нас, те вече са видяли някъде по света тази концепция. Или пък не са го видяли, но разбират, че хората в офиса трябва да бъдат щастливи и да имат място да бъдат креативни. Защото всяка една колона, бюро, стена и т.н. може да бъде превърнато в място за писане, за споделяне на идеи. Имаме, разбира се и родители, които купуват боята. Както и детски училища и градини. Мислим в бъдеще да направим една нова серия, която ще е специално фокусирана за деца.

Вие самите имате ли вкъщи стени, подготвени за писане?

О, да. В моето жилище няма много стени, но пък има огледала, върху които се пише. Ясен е боядисал няколко бели стени за дъщеря си, която може да рисува необезпокоявано върху тях. Искрен пък си прави плановете за деня/седмицата/месеца със съпругата си върху такава стена. Това са и основните приложения на боята за писане в домашна обстановка. В кухнята – може да се записват рецепти, да се правят списъци с продукти за пазаруване. В жилищата, в които има кабинет – да се правят служебни календари и т.н.

Ако си купя боя от вас трябва ли сама да си боядисам стената или вие оказвате помощ и в това?

Всеки клиент може да избира дали да използва нашия пакет „Направи си сам“ или да му препоръчаме наш подизпълнител, ако не искат сами да си нанасят боята „Ескрео“. Ние обаче направихме една иновация – в световен мащаб ние сме единствените – ваничката, в която се сипва боята за писане е от картон. Вместо клиентът да си купува пластмасова ваничка, която после няма да му трябва, ние сме приспособили кашона, в който пристига боята, да се превръща във ваничка. Която след това се рециклира на 100 процента.

Повечето ви връстници напускат България, твърдейки, че на Запад имат повече възможности. Ти, Ясен и Искрен защо останахте?

Спомням си как на едно събитие един човек каза - „В България е хаос, но в него има толкова много възможности“. Не искам да звучи нескромно, но ако аз съм в САЩ, може би няма да бъда никоя. Ако съм тук, имам възможност да повлияя на средата с личния си пример, с хората, които работят при нас и с нас. За Ясен и Искрен – мисля, че семействата им бяха основната причина да останат в България.

Всички кадри са заснети на автоматичен режим с новия Samsung Galaxy S10+. Не са използвани никакви филтри за обработване.

Снимка: Dir.bg

Да обобщим ли, че и тримата смятате, че в България може да се прави успешен бизнес и да се живее добре?

Категорично. Говоря от името и на трима ни. Условията за стартиране на бизнес са благоприятни и в момента се развива много активно цялото предприемаческо общество в България. Така че има абсолютно равен шанс за успех. Оптимисти сме. Имаше една мисъл на Тери Пратчет:

„Казват, че имало два вида хора. Когато получат чаша, напълнена до половината, едните казват: „Тази чаша е наполовина пълна.“ Другите пък отбелязват: „Тази чаша е наполовина празна.“ Светът обаче принадлежи на онези, които щом зърнат такава чаша, се разгорещяват: „Каква е тази чаша, а? Питам ви — каква е тази чаша?! Значи това е моята чаша, а? Няма да стане! Моята беше пълна догоре! И доста по-голяма!““.

Така че ние в „Escreo“ искаме винаги пълни догоре чаши и по-големи. Разбира се, ние работим страшно много. Повече от 8 часа на ден и голяма част от времето прекарваме на телефона. Особено Искрен. Той говори страшно много. Понякога по половин работен ден е на телефона. А най-дългите разговори са конферентни – с екипа.

Сигурно сте чували много пъти, че сте луди.

Ооо, много пъти чувахме, че сме луди. Но това е комплимент, не обида. И никога не сме се отчайвали.

Предприемачеството учи ли се или човек се ражда такъв?

Аз съм твърд привърженик, че предприемачеството се учи. Това не е нещо, с което се раждаш или талант. Затова сега участвам в няколко проекта, чиято цел е обучение на млади хора. Аз примерно съм ментор на ученици, които искат да се занимават с предприемачество. Да, можеш да имаш силен инстинкт, шесто чувство или нюх, но основните стъпки можеш да ги научиш. И да бъдеш смел – да случваш нещата, а не просто да чакаш да се случат.

Какво е следващото предизвикателство пред „Escreo“?

В личен план предизвикателството е да останем мотивирани и постоянни в това, което правим. Защото, когато вече няколко години правиш това, което правиш, то се превръща в рутина. И затова считаме, че екипът е много важен. Когато един не се чувства добре, другите да го подкрепят. Преодоляваме такива моменти с много учене и желание да се развиваме. Защото, когато имаш собствен бизнес, няма кой да дойде и да ти каже какво да правиш. Но тук искам да подчертая заслугата на нашите ментори, с които сме работили през годините. Хора, които са много по-успешни от нас. В България все още не е широко популярно да имаш ментор. А на нас те много ни помогнаха, особено в началото, когато стартирахме. В работен план – следват много нови продукти, които не са свързани с боята за писане. Защото видяхме, че тенденциите в офис пространствата вече са с една стъпка напред. Има много офиси, в които няма много стени, а имат много стъкла. Затова и следващият ни продукт, който разработваме е нещо, като подвижна бяла дъска - „Escreo Go”. Това е една конструкция, която може да се използва за споделени пространства и искаме да добавим една технология, която да позволи върху нея да се прожектира и да се прехвърля лесно информация от компютър.

Всички кадри са заснети на автоматичен режим с новия Samsung Galaxy S10+. Не са използвани никакви филтри за обработване.

Снимка: Dir.bg

И за финал – мислиш ли, че мечтите имат място в бизнеса? Къде се сблъскват емоционалното и рационалното?

При нас, като че ли преобладава емоционалното. Ние сме малък екип и сме заедно повече време, отколкото прекарваме със собствените си семейства. Затова и когато поставяме цели, по-скоро те са мечти. По-скоро къде виждаме себе си в бъдеще и къде искаме да бъдем като хора и личности и някакси адаптираме целите на компанията спрямо нашите собствени, защото „Escreo“ това сме ние – хората, които работим тук. Така че компанията е сбор от различни мечти.

Интервюто е част от специален проект на Dir.bg u Samsung Galaxy S10+

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN/Стайлинг: Сирма Маркова