Moody's повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива. Една от основните причини за повишения рейтинг е напредъкът на България по присъединяването към Еврозоната и успешно проведените реформи. Това написа премиерът Бойко Борисо на страницата си във фейсбук.

Министерството на финансите съобщи по-рано за новата оценка на рейтинговата агенция.

Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика, отбелязва Борисов. Стабилната перспектива на Moody's разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление, посочва премиерът.

За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса, казва в заключение министър-председателят.

На 21 август т.г. международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" със стабилна перспектива.

По-късно Бойко Борисов коментира заедно с финансовия министър Кирил Ананиев насред обиколка из Родопите, част от която по нов път, оценката, дадена на България от Moody's (ставаме свидетели на събитието отново през фейсбук).

Двамата изрично отбелязват посоченото в доклада, че страната ни разполага със значителни фискални резерви, които се очаква да се запазят около 10% от БВП. Стабилната перспектива отразява очакването на агенцията, че показателите за фискалната мощ (тук премиерът се обръща към Ананиев за потвърждение - "така ли пише - мощ, и получава потвърждение от финансовия министър под доволния поглед и на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков) ще останат устойчиви на неблагоприятния сценарий над средното за останалите държави в тази кредитна категория. Ананиев отбелязва, че ние сега слизаме (има предвид вероятно спада на БВП), но оставаме над средното равнище. 

България пак е по-добра, емоционално реагира премиерът, след като изчете тази част от доклада. И продължи: Какво да угодиме не знам на тези хора, нашите опоненти. какво да се направи.

Ами ако това го пишеше за Румъния, а за България пишеше, че не е приета в Банковия съюз, в чакалнята на еврозоната, не е сред европейските бели държави, коментира Борисов и получава отговор от Ананиев: Ама е.

Премиерът дочете доклада с а констатацията на рейтинговата агенция, че най-късно през март 2021 г. бъдещото правителство ще продължи, поддържаната повече от 20 г. (тук премиерът спря четенето и благодари на всички партии, които са я поддържали) балансирана фискална политика и балансиран бюджет. Противното би било предпоставка за последващо намаляване на кредитния рейтинг.

Ако това е вярно, Ананиев, аз нямам коментар, заяви Борисов. На свой ред финансовият министър каза, че подарява това копие от доклада на премиера.