Така той мотивира неприемането на отчета за дейността на комисията за миналата година, който беше обсъден днес в пленарна зала. Депутатите не приеха доклада на КФН, но приеха отчета за изпълнението на бюджета на комисията, предаде БТА.
По думите на Костов това е един формален доклад, който се опитва да отмине темата за финансовата криза у нас и да я оправдае със световната криза. Той посочи още, че през миналата година пенсионните фондове са загубили около 600 млн. лева, а застрахователните - около 350-400 млн. лева. Според Костов, комисията е трябвало да алармира и обществеността, и участниците в борсовата търговия за настъпващата криза и да предложи съответните промени на правителството, на Министерството на финансите, на БНБ.
КФН е компетентният орган, който трябваше да предложи съответните законодателни, политически и други действия, за да могат да бъдат решени проблемите на БФБ и на големите български държатели на финансови активи, каквито са пенсионните и застрахователните фондове, каза Костов. В целия свят всички страни, с изключение на България, са взели отношение към мерките за финансов надзор и търговията с ценни книжа, инвестиционните и пенсионните фондове и застрахователните дружества, посочи депутатът.
Костов заяви още, че неприемането на доклада е основание да се смени ръководството на КФН, което не си е свършило работата. Ако не се направи нужната промяна в комисията, следващи трусове на борсата, на застрахователни, здравноосигурителни и пенсионни дружества няма да могат да бъдат посрещнати, прогнозира още Иван Костов.
По време на обсъжданята Иван Колев от ГЕРБ се съгласи с мнението на Костов за слабостите на отчета. Той отбеляза, че отчетът представя статистически данни, но не очертава изводи и мерки за справяне с кризата. Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн отговори на упреците като заяви пред депутатите в залата, че борсата е започнала да се възстановява от март тази година и увеличението на индекса "Софикс" е близо 100 процента. Все още липсват чуждестранни инвестиции, отбеляза тя. Според нея трябва да се актуализира уредбата за Централния депозитар, за да се даде възможност за достъп на чуждестранните инвеститори на българския пазар и на български - на чужди борси.