По думите му България трябва да има икономически растеж, защото от него идват парите за пенсии и заплати.
„Много искаме да ги вдигнем. До средата на юни ще знаем с какви възможности разполагаме”, заяви премиерът, цитиран от "Фокус". Той добави, че ако финансовите разчети на министър Симеон Дянков не позволяват, пенсии и заплати няма да се вдигат.

Изводи и стратегия
20 години държавата се е борила да оцелява. Инвестициите бяха главно в строителство, като сега, когато бумът на строителството свърши, стоят на всички сгради табели „продава се”, констатира Борисов.

„Аз искам и от днешния форум, с това, което науката ни даде като приоритет и в икономиката, да подредим така до следващите десет - петнадесет - двадесет години държавата, да носи приходи, защото от тях се плащат пенсии и заплати. Това не е да чакаме дали юни или юли ще спечелим от тотото и от тези пари да дадем. Трябва да направим икономиката и индустрията да носят приходи.
Дадох пример с фабриката в Чепеларе за производство на ски – над 1 милион ски ще произвежда, но Австрия има 20 000 км писти, ние сигурно имаме 100 или 200 км. Каква е конкуренцията? Те изкарват милиарди от туризма, а ние изкарваме стотинки от туризма. Затова ще работим сега по тази стратегия, за да може да дойдат пари в държавата, които да дадем за възрастните хора и социалнослабите”, каза Борисов.

„Тези хора, които 22 години са дремали, сега наведнъж няма да стане и няма как да стане. Ако искат - да си върнат Станишев и Доган пак да ги излъжат”, заяви премиерът.

Трябва да имаме стратегия от какво България ще печели, каза министър-председателят.
Според него, за 20 г. държавата е оцелявала, "приватизация, после бум на строителството и Черноморието вече не е така привлекателно, както ни се иска".

Пактът за финансова стабилност гарантирал, че България ще бъде финансово стабилна.
"Всички държави, които като слаби ученици допуснаха да харчат повече отколкото произвеждат, сега търсят помощ и всички ние трябва да се солидализираме и да се търсят пари да се оправят техните бакии”, каза Борисов.

Растежът нямало да дойде от моловете, електроразпределителните дружества или ВЕИ.
"Имаме с 1 млрд. повече приходи от внос и износ. Следващите години човечеството няма да се задъха за петрол или газ. Ако нямаш петрол, ще ходиш пеш, ще си запалиш свещ, но ако няма храна, ще умреш. Ще има рязка нужда от храни и вода, а ние имаме огромни пустеещи региони”, каза премиерът.

"Защо налетяхме с всички сила върху въздуха и вятъра при положение, че имаме огромна възможност да произвеждаме от реките си електроенергия?”, учуди се Борисов (водните електроцентрали са част от ВЕИ - бел.ред.).
Той попита Европейската комисия ще защити ли страната, ако каже „не” на ядрената енергия. Тогава ще попитам каква ще е конкурентоспособността на българската икономика, коментира Борисов.

Според него, инвеститорите трябва да знаят, че страната ни има най-ниските данъци в ЕС.
„На нас не ни трябват инвестиции на всяка цена. Имаме огромни лоши практики - най-лошите в ЕС - на попадане на лоши инвеститори”, призна Борисов.

По думите му, на по пет-шест години държавата се лашка в една или друга посока, в зависимост кой е силният на деня. В края на краищата плащал българският потребител.

Премиерът заяви, че иска от Министерството на икономиката да каже как в България ще се развива икономиката, за да се генерират пенсии и заплати. Борисов похвали икономическото министерство за подготвената стратегия за привличане на инвестиции и заяви: „Искам на практика да го видя как ще стане”.

От министър Трайчо Трайков
В следващите десет години България трябва да се утвърди като лидер в привличането на инвестиции за сектори като ИТ-технологиите, механика, електроника, химия, биохрани и биоземеделие.
България трябва да се утвърди като модерна туристическа дестинация. "След два месеца искаме да имаме единна визия за развитието на българската икономика", заяви министърът.