Няма да ограничават ол инклузива за хотели с по-малко звезди
Не може да се ограничават хотелите с по-малко звезди да предлагат услугата ол инклузив, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Днес обаче министърът бе категоричен, че не може да се ограничават хотелите с по-малко звезди да предлагат услугата ол инклузив, стига да отговарят на хигиенните изисквания и да разполагат с места за хранене на половината, колкото са леглата им.
"Не може и да се поставят условия местата за хранене в хотелите, предлагащи тази услуга, да са 60% от местата за настаняване. Категорично подкрепям, че не може хотелите със 100 легла да имат по 30 места за хранене, но според мен съотношението за местата за хранене спрямо леглата трябва да е 50 на 100", каза Найденов.
Бизнесът също реагира негативно на предложението на Войнов.
"Държавата създава рамката, но няма право да се меси или да определя какъв продукт да произведе един субект в туристическия бранш, защото туризмът у нас е 100% частен", заяви по БНР председателят на Асоциацията на собствениците на хотели в Слънчев бряг Елена Иванова.
По думите й Агенцията по безопасност на храните трябва да изпълнява контролната си функция, а не "да дава предписания как точно да се развива бизнесът".
"Може би утре ще излезе заместник-министърът на външните работи и ще каже: "В този хотел ще настаняваме унгарци, в съседния ще настаняваме поляци", коментира Иванова.
От Агенцията по храните пък коментираха, че очакват много малко хотели по Черноморието да бъдат засегнати, ако се въведе изискването само четири- и петзвездните хотели да предлагат услугата "ол инклузив".
"Някои от хотелиерите възроптаха срещу това наше предложение. Аз съм съгласен да седнем и да го обсъдим отново. Трябва да има някаква връзка между възможностите и на кухня, и на място за хранене", обясни директорът на агенцията Йордан Войнов, цитиран от БНР.
По думите му предложенията за подобни законови промени са внесени в Министерството на икономиката.