Две мелници в страната - в Сливен и в София и по един хлебозавод в столицата и в Стражица са покрили нормите за стандарта, съобщи БНТ.

Той се отнася за три вида хляб - „Бял", „Добруджа" и „Типов". Съставките от които е приготвян са единствено брашно, сол, мая и вода. Няма да бъдат използвани никакви подправки, а срокът на годност ще е 36 часа. Очаква се един път в месеца да се извършва контрол на фирмите, решили да произвеждат хляб по стандарт „България".

За нарушителите, неспазили изискванията, ще бъдат налагани глоби от 500 до 10 000 лв. Други санкции са затваряне на цеха и отнемане на стандарта.

Всеки производител сам решава дали да произвежда хляб по стандарт, съобщи БНР. Още 15 фирми чакат проверката на агенцията, за да започнат производство. Според хлебари процесът се забавя заради забавените инспекции от контролния орган и трудната стиковка по веригата зърно-брашно-хляб.

По-късно областната инспекция по безопасност на храните провери производствената база на фирма "Савимекс", която първа в Добричка област направи заявка да произвежда хляб по новия стандарт за качество - "България", съобщи директорът на ведомството д-р Розалина Брайкова, цитирана от БТА. По думите й инспекторите са проверили технологичното оборудване и то отговаря на изискванията. Фирмата е заявила готовност да произвежда и трите вида хляб по новия стандарт - бял, типов, "Добруджа", добави Брайкова. 

Едва ли някоя от по-малките фирми в областта ще поиска лицензия за производството на хляб по новия стандарт, защото процедурата е по-дълга и трябва да разполага със средства, коментира председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите Тошко Няголов.

Последна актуализация в 13.59 ч.