Първите партиди хляб ”България” на пазара за Великден
Мирише хубаво. Пред вас са трите вида хляб по новия стандарт "България" - с тези думи министърът на земеделието Мирослав Найденов представи новия стандарт.
В Министерството на земеделието и храните бе представена първата партида хляб по стандарта и журналистите имаха възможност да дегустират.
„Това е първата партида на този хляб. Аз го опитах за първи път и мога да ви кажа, че наистина е по-различен. Обещахме няколко простички неща на хората – и те се случиха – истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и истински хляб. Това го направихме, надяваме се те да го търсят. С хляба ще разбием мита, че от него се пълнее”, заяви Найденов, който призна, че е изключително развълнуван.
Хлябът ще има лого - житен клас в картата на България, и ще бъде опакован, в него няма да има консерванти, а съдържанието на сол ще бъде намалено, обясни още земеделският министър. Ако няма опаковка, логото ще се лепи на касата или на самия хляб с брашно.
Стандартът не е държавен, а отраслов, както е „Стара планина” при месните храни. Изработен бе от Експертен съвет по хляба към Агенцията за храните, в който участваха и браншовиците.
"Стандартът е браншови, за да можем да го наложим възможно най-бързо на пазара. В противен случай процедурата през Института по стандартизация е над 2 години. Ако пак трябва да чакаме толкова дълго, трябва да имаме стандарт за хляба чак 2013 г.", обясни през февруари директорът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов.
Изготвени са: четири броя утвърдени стандарта “България” - един за трите типа брашно: “Бяло”, “Добруджа” и “Типово” и три за съответните видове хляб. Хлябът ще се произвежда в три грамажа: 500 гр., 650 гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован.
В рецептата по стандарт влизат брашно – тип 500, мая, сол – 1,2 грама на килограм, и вода. Изключения за добавяне на органични подобрители, като глутен, ще се допускат, само когато реколтата е много слаба.
Според председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева цената на хляба по новия стандарт няма да е много по-висока - "не повече от 10%".
„В момента има хлебопроизводители, които произвеждат по тази рецепта. Тя не е невъзможна, нито нова за българския производител, но хлябът няма своето лого и няма как да бъде различим от потребителите", допълни тя, цитирана от КРОСС.
Кукушева каза още, че хлябът по стандарта ще се произвежда ръчно, полумашинно и индустриално.
Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по утвърден стандарт "България", ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на Агенцията по храните.
Последна актуализация в 15.39 ч.