Дъмпингът е част от войната, която си обявиха производители от цялата страна.
„За нашите клиенти това трябва да звучи притеснително, защото трябва да се попитаме какво има в този хляб, на тази цена", коментира за PRO.BG. Жени Сапунджиева от Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в града, предаде КРОСС.
От бранша са категорични, че средната цена на хляба трябва да е поне 80 стотинки. 23 стотинки струва само брашното, според хлебари. Всяка по-ниска стойност означава, че най-вероятно фурните пестят от данъци и осигуровки или влагат некачествени суровини.
Големите хлебопроизводители искат РИОКОЗ да провери условията на работа и суровините във всички фирми, които продават евтин хляб. Те настояват най-после да бъде приет и Закона за браншовите организации, който ще регламентира и контролира пазара на хляба.
Трябва да бъде договорена минимална цена на хляба между производителите, без обаче да се въвежда някакъв вид монопол, коментира председателят дружеството на хлебопроизводителите в Кюстендил Милен Николов пред "Фокус". По думите му, нередовните производители в момента продават хляб на скандалната цена от 0.25 стотинки, което е напълно неприемливо. Такава цена не може да покрие никакви разходи на производителите, както и не дава възможност да се обърне внимание на качеството на хляба и закупуването на нови машини за производство.
В Бургаско конкуренцията между хлебопроизводителите се превърна вече във война. Доставчик на хляб на фирма "Ямбол-хляб"ООД е бил пребит в центъра на бургаския квартал "Горно Езерово" от конкуренти преди четири дни, съобщиха от полиция по жалба на пострадалия. Микробусът на фирмата е бил изпочупен с метални пръти, а 38-годишният шофьор нападнат от шестима мъже. Нападателите са обградили с три микробуса доставчика от Ямбол. Два от тях са били с надписи "Черноморец" и "Бургас хляб". Пострадалият е получил леки телесни наранявания. Той е бил предупреден, че при следваща среща в Бургас микробусът ще бъде напълно унищожен.