Той каза това в отговор на въпрос в сутрешния блок на bTV по повод думите на шефа на митниците Ваньо Танов преди два дни, че се проверява голяма компания. Тогава той не потвърди, но и не отрече, че става дума за "Лукойл".

Дянков уточни, че някои от проверките са постоянни, но тази, която е имал предвид Танов, е конкретна. Запитан по какви съмнения се прави тя, министърът отговори, че ще стане ясно след приключването й.
На въпрос дали са верни информациите в медии, че фирмите са подозирани във фиктивен износ на горива, като всъщност те се връщат обратно в България и се избягва плащане на акциз, той не отрече, но потвърди, че по принцип има такава схема. Горивата се връщали през Варна, Бургас или по сухопътна граница.

На въпрос дали е имал разговор с премиера Бойко Борисов за проверката срещу "Лукойл" Дянков отвърна: "Не, защото не е негова работа, работата ни митниците е да казват на мен, ако има нещо от този род".
Вицепремиерът отрече който и да е било да му се е обаждал във връзка с проверката на компанията, оглавявана от Валентин Златев, за когото се знае, че е близък с Борисов.
"Никой не ми се обажда, никога, от самото начало дойдох отвън, нямам такива връзки. Моята позиция е била явна - едно правителство, за да е стабилно, е важно да си събира приходите, по-добре, отколкото да разчиташ на мними приятели", категоричен бе Симеон Дянков.

Той уточни, че проверките на тези фирми трябва да приключат до около средата на юли.
"Освен ако те доброволно не кажат преди това, че имат повече приходи, както например, когато сложихме фискалните апарати, излязоха внезапно повече приходи от бензиностанциите", добави финансовият министър.