"Продължаваме промяната" започна серия от експертни разговори по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Те ще продължат до събота - 27 ноември.

Oт 10.00 ч. днес първа тема беше "Енергетика". По същото време започнаха и дебатите на тема "Икономика". От 15.00 ч. пък са разговорите за "Транспорт", а паралелно с тях - за "Правосъдие".

Целта на обсъжданията е да се постигне коалиционно споразумение за създаване на правителство. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Срещата днес започна с минута в памет на жертвите в катастрофата на пътнически автобус с македонска регистрация, който се запали на автомагистрала "Струма" и 45 души загинаха.

Асен Василев от "Продължаваме Промяната" предложи да се чуят всички виждания на експертите в сектора. Точките, по които няма съгласие, ще бъдат обсъдени във втората част на дискусията. В първата част ще се търсят сходните виждания в сектора.

"Целта е България да има максимално независима енергийна база - т.е. с български енергоизточници", изтъкна Василев. По думите му тази енергийна база трябва да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик, независимо от пика. Третият принцип е тази енергийна база да дойде на възможно най-ниска цена.

На 24 ноември ще са разговорите по теми "Здравеопазване", "Земеделие", "Образование" и "Електронно правителство". На 25 ноември - "Вътрешна сигурност", "Екология", "Регионално развитие" и "Култура". На 26 ноември "Туризъм", "Социални грижи", "Национална сигурност" и "Спорт". На 27 ноември - "Финанси" и "Международни отношения".

В неделя, след балотажа, Кирил Петков коментира, че процесът се развива много добре и изрази надежда за добър диалог. Той и председателят на БСП Корнелия Нинова поотделно обясниха, че първо ще бъдат разгледани общите идеи в стратегиите, след което ще бъдат обсъдени различията. Темите, по които бъде постигнато съгласие, ще залегнат в бъдещата програма на следващото правителство, а тези, по които има различия, ще бъдат обсъдени допълнително. Съпредседателят на ПП е убеден, че именно този тип конструктивен диалог ще укрепи бъдещата коалиция.

Не може да се говори за добри политики и да се прави "А" отбора на България, ако не се структурира добър процес, убеден е Кирил Петков след лидерската среща миналия вторник.