Блумбърг отбелязва, че сред първите двадесет най-богати бизнесмени в света не е влязъл нито един руснак. А позицията на Усманов в класацията не се уточнява.
Освен Металоинвест Усманов притежава 5,5 процента от акциите на Фейсбук (Facebook) и дял в Диджитал скай текнолъджис (Digital Sky Technologies).

Класацията на Блумбълг е оглавена от мексиканския магнат Карлос Слим, чието състояние се оценява на 68,5 милиарда долара.
На второ място е американският милиардер Бил Гейтс с активи от 62,4 милиарда долара. За една година състоянията и на двамата са нараснали с по 11 процента. На трето място е американският инвеститор Уорън Бъфет с 43,8 милиарда долара. Собственикът на веригата мебелни магазини ИКЕА (IKEA) Ингвар Кампрад е най-богатият европеец с 42,5 милиарда долара. На пето място е Бернар Арно, който е собственик на Луи Вюитон Моет Хенеси - (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и чието състояние възлиза на 42,3 милиарда долара.

Най-богатият азиатец е индийският предприемач, основател на Рилайънс индъстрис (Reliance Industries) Мукеш Амбани с активи на стойност 26,8 милиарда долара. Той заема 11 място. Бразилецът Айке Батища, който се занимава с петролен бизнес, е успял да увеличи богатството си най-много през миналата година и заема 10 място. През 2011 година състоянието му е нараснало с 32 процента до 29,8 милиарда долара.