Ръководителите на германските служби за разузнаване предупредиха, че Китай може да използва участието си в критична инфраструктура като средство за преследване на политически цели, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Ройтерс припомня, че изказването идва на фона на дебат в Берлин дали да се позволи на китайската транспортна компания "Коско" да инвестира в пристанището на Хамбург.

Министерството на икономиката и климата, което се ръководи от партията "Съюз 90/Зелени", иска да наложи вето на наддаването на "Коско" за един от трите терминала на най-важното германско пристанище, докато канцлерството, водено от Германската социалдемократическа партия, одобрява предложението, според правителствени източници.

Споровете са отражение на по-голям и разгорещен дебат в Германия за това как да се намали зависимостта от Китай, която е най-големият търговски партньор на страната, след като инвазията на Русия в Украйна извади на показ опасностите от отношения с агресивно развиваща се авторитарна държава.

Китай призова Германия да не политизира икономическите отношения между двете страни и да не прибягва до протекционизъм "в името на националната сигурност".

На парламентарно изслушване по различни теми, свързани със сигурността, ръководителите на германското външно и вътрешно разузнаване заявиха, че не могат да оценят участието на "Коско" в наддаването, но призоваха за бдителност.

"Отнасяме се много, много критично към участие на Китай в критична инфраструктура", каза Бруно Кал, който ръководи германското външно разузнаване. Той изтъкна, че пристанището трябва да се смята за критична инфраструктура и всяка инвестиция в него да се преценява внимателно.

Германия може да очаква от Китай да използва технологии, 5G инфраструктура или икономическата си мощ, за да разпространява своите възгледи, коментира Кал.

"В случай на политическо неразбирателство между Китай и Германия, подобни методи могат да бъдат приложени", смята той.

Ръководителят на вътрешното разузнаване Томас Халденванг обясни по време на изслушването, че притежаването на акции в критична инфраструктура може да проправи път за саботажи и влияние върху общественото мнение.

"Когато говоря с чужди партньори за Китай, те винаги казват: Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна. И ние трябва да сме готови да посрещнем тази климатична промяна в близките години", коментира Халдеванг.